ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Σκορδάτο τηγανόψωμο με γαρίδες, κρεμμύδι και βασιλικό
Μία εξαιρετική συνταγή για σκορδάτο τηγανόψωμο με γαρίδες, κρεμμύδι και βασιλικό.
Υλικά
Για το τηγανόψωμο:
- 145 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 225 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
Για τις γαρίδες:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- αλάτι χοντρό, κατά βούληση
- 30 μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
- 1 λεμόνι, χυμό
- 1 φλ. παρμεζάνα, σε φλοίδες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 φλ. φύλλα βασιλικού
- πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
Για το τηγανόψωμο:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να δημιουργήσουμε μία εύπλαστη ζύμη, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και τους δίνουμε το σχήμα μικρής μπάλας.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την μικρή μπάλα ζύμης σε ένα λεπτό δίσκο με διάμετρο 20 περίπου εκ.
Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το σκόρδο και με αυτό το μείγμα αλείφουμε τη μία επιφάνεια κάθε δίσκου.
Τοποθετούμε πρώτα τη βουτυρωμένη επιφάνεια στο τηγάνι που καίει και τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι το ζυμαρόψωμο να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα και να ξεροψήνεται ελαφρά.
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Αποσύρουμε το τηγανόψωμο από το τηγάνι και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε τα υπόλοιπα.
Αφήνουμε τα τηαγνόψωμα στην άκρη.
Για τις γαρίδες:
Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακινούμε το μπολ να καλυφθούν καλά με το μείγμα ελαιόλαδου.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε τις γαρίδες να μαριναριστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε υψηλή φωτιά για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τις γαρίδες στα τηγανόψωμα τοποθετώντας τες ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε διάσπαρτα τις φλοίδες παρμεζάνας, το κρεμμύδι και γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr