ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεπτές ισορροπίες στα Σκόπια, άνεμος «ανάφλεξης» στα Βαλκάνια

Στην κόψη του ξυραφιού οι «Πρέσπες»

Σε συναγερμό βρίσκονται Βρυξέλλες, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι για την πολιτική αστάθεια που ξεκίνησε στα Σκόπια, μετά το γαλλικό «βέτο» που «παγώνει» τα ευρωπαϊκά όνειρα της Βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση της Συνόδου Κορυφής φαίνεται να πυροδοτεί μία γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται αναξιόπιστη για όλες τις χώρες της περιοχής και χάνει την «λάμψη» της. Ταυτοχρόνως, οι ακραίοι και οι εθνικιστές των Βαλκανίων ενισχύονται από το «άδειασμα» της κυβέρνησης Ζάεφ καθώς ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πόνταρε τα πολιτικά «ρέστα» του στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας του, ανέλαβε το επώδυνο κόστος μεγάλων αλλαγών (στο όνομα, το Σύνταγμα κ.α.) και εν τέλει οι Βρυξέλλες των «άδειασαν», εξαιτίας ενός εσωτερικού «μπρα ντε φερ» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Με αυτό το δεδομένο, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος, για παράδειγμα, ότι εφεξής Βελιγράδι και Πρίστινα θα κινηθούν στον ίδιο δρόμο που οδηγεί σε συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, καθώς οι εγγυήσεις και οι διαβεβαιώσεις που έχουν παράσχει και στα δύο μέρη οι Βρυξέλλες είναι το λιγότερο αβέβαιες.

Λεπτοί χειρισμοί

Ταυτοχρόνως, μαζί με την ίδια τη Βόρεια Μακεδονία εισέρχεται σε τροχιά αστάθειας και η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει, άλλωστε, να επισημανθεί ότι η πλήρης υλοποίηση της Συμφωνίας είναι, ως έναν βαθμό, συνδεδεμένη με τα ευρωπαϊκά βήματα της γείτονος και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τουλάχιστον ως τις εκλογές της 12ης Απριλίου, ο Ζόραν Ζάεφ προφανώς και δε θα αναλάβει πρόσθετο πολιτικό κόστος υλοποιώντας μία Συμφωνία που δεν απέφερε τα προσδοκώμενα. Βεβαίως, καίτοι ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός εμφανίζεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, με το ακραίο εθνικιστικό VMRO των Γκρούεφσκι-Μίτσκοτσκι να προηγείται με περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες, ο ίδιος συνεχίζει να έχει ορισμένους άσσους στο μανίκι του: για παράδειγμα, ως τότε η Βόρεια Μακεδονία θα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ήδη συζητούνται πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες για αναθέρμανση της συζήτησης περί την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλα τα παραπάνω προφανώς και θα θέσουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στη γείτονα χώρα οι προσπάθειες Ζάεφ θα παγώσουν ενόψει εκλογών, ενώ στο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του κόμματός του: είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε υπέρ της εκκίνησης της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., βουλευτές του κόμματός του (Μάριος Σαλμάς, Κωνσταντίνος Μπογδάνος κ.α.) περιέγραφαν ως... επιθυμητό το γαλλικό βέτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα «κρύφτηκε» πίσω από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να πει «ΝΟ» στην Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη διχοστασία στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με την δική του κυβίστηση και την υιοθέτηση της στάσης περί τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα πρέπει ταυτοχρόνως να «συμβιβάσει» με την απροθυμία της Βόρειας Μακεδονίας –ελέω των εκλογών της 12ης Απριλίου- να συνεχίσει να υλοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό είναι μόνο η... αρχή, αφού αν οι εθνικιστές αναδειχθούν πρώτο κόμμα μετά τις 12 Απριλίου και σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδεχομένως να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να... παροτρύνει τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην την σκίσει με... ένα νόμο και ένα άρθρο. Και αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει όχι μόνο στην επόμενη κυβέρνηση της γείτονος, αλλά... και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.