ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Χρήσιμες πληροφορίες σε περίπτωση που... πέσετε στη θάλασσα

Τι πρέπει να ξέρετε αν πέσετε από το… πλοίο!

Τον Αύγουστο του 2018, μια γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδευε αμέριμνη με ένα κρουαζιερόπλοιο στην Αδριατική Θάλασσα. Η νορβηγική εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Star κατευθυνόταν στην Βενετία της Ιταλίας μετά την αναχώρησή της από την Vargarola της Κροατίας. Η γυναίκα ήταν στο 7ο κατάστρωμα, όταν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έπεσε από το πίσω μέρος του πλοίου! Συνέβη περίπου 60 μίλια από την ακτή μιας πόλης που λέγεται Pula. Πάρα πολύ μακριά για να ζητήσει βοήθεια…

Μόλις το πλήρωμα ανακάλυψε το περιστατικό, ξεκίνησαν την αναζήτηση-διάσωση. Ήλεγξαν τις κάμερες CCTV για να διαπιστώσουν πότε συνέβη η πτώση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του πλοίου την στιγμή εκείνη.

Στην επιχείρηση της διάσωσης πήραν μέρος πλοία της ακτοφυλακής, ιδιώτες και ένα αεροσκάφος PC-9. Η γυναίκα εντοπίστηκε 1,3 χλμ. μακριά από το σημείο της πτώσης. H Kay Longstaff δήλωσε σε κροατικό τηλεοπτικό σταθμό πως «είμαι πολύ τυχερή που ζω. Έμεινα στο νερό δέκα ώρες μέχρι να με σώσουν αυτοί οι υπέροχοι κύριοι. Καθόμουν στο πίσω μέρος του καταστρώματος και… ναι, ήταν άσχημα».

Χρήσιμες πληροφορίες για το ενδεχόμενο να πέσετε στη θάλασσα

-Ο Διεθνής Σύνδεσμος Κρουαζιερόπλοιων λέει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο μία φορά για κάθε 1,3 εκατομμύρια επιβάτες.

– Τα μέλη του πληρώματος έκτακτης ανάγκης συγκεντρώνονται για να βρουν πού έπεσε το άτομο. Ρίχνουν τους συντηρητές ζωής στο πλοίο για να βεβαιωθούν ότι το άτομο έχει σωσίβιο ενώ περιμένει τη διάσωση.

– Εάν το πλήρωμα γνωρίζει το περιστατικό από την στιγμή που συμβεί και το πλοίο δεν έχει καλύψει μεγάλη απόσταση, τότε θα απελευθερώσει τις σωσίβιες λέμβους αμέσως.

– Εάν κανείς δεν δει το άτομο να πέφτει και το αντιληφθούν αργότερα, τότε οι πιθανότητες επιτυχούς διάσωσης είναι μόλις 10 με 15%.

– Εάν πέσετε από σημαντικό ύψος, υπάρχει κίνδυνος να σπάσετε τα οστά σας όταν πέσετε στο νερό.

– Η θερμοκρασία του νερού μπορεί επίσης να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα. Όταν κάποιος πέσει σε κρύα νερά, αυτομάτως εισέρχεται σε μια κατάσταση ψυχρού κραδασμού.

– Όταν το νερό είναι περίπου 40 ° F, ένα άτομο έχει μόνο 60 λεπτά πριν το σώμα του να παγώσει. Εάν είναι 50 ° F, ο χρόνος διπλασιάζεται.

– Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια είναι τα ασφαλέστερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και έχουν πολλούς τρόπους να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο.

– Γεμίστε τους πνεύμονές σας με αέρα. Μετακινήστε τα αργά για να παραμείνετε στη ζωή. Αυτή η θέση βοηθά τους διασώστες να σας εντοπίσουν πιο εύκολα.

– Όντας στη μέση ενός ωκεανού, είστε επιρρεπείς σε ηλιακό έγκαυμα και θερμότητα. Έτσι, κρατήστε τα ρούχα σας – θα σας προστατεύσουν.

– Θα διψάτε, σίγουρα. Αλλά η υψηλή συγκέντρωση αλατιού στο νερό των ωκεανών είναι τοξική για τον άνθρωπο.

– Η ομάδα διάσωσης θα αρχίσει να ψάχνει για εσάς στο σημείο όπου πέσατε. Μην φύγετε από αυτό το σημείο!

-Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ο πανικός θα σκοτεινιάσει τη σκέψη σας.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.