ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μπάλα στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης

Το παζάρι και τα επόμενα βήματα για την ψήφο των αποδήμων

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα αναλάβει τώρα να διεκπεραιώσει τα επόμενα βήματα για να διευκολυνθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιμένουν ότι θα πρέπει οι ασφαλιστικές δικλίδες να κατοχυρωθούν συνταγματικά, για να αποφευχθούν μελλοντικές... ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων περίσσευαν, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων όλων των κομμάτων πλην του ΜέΡΑ25. Βεβαίως, στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απέφυγαν να μιλήσουν για συμφωνία, καθώς Κουμουνδούρου και Περισσός αναμένουν τα επόμενα βήματα, αλλά και τις τελικές διατυπώσεις στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο πριν πουν το τελικό «ναι» ή... «όχι». Είναι, όμως, γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπροσώπως σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους χώρους που ενδεχομένως να επιλεγούν, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Επίσης, θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν έως 35 έτη από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα 35 έτη θα έχουν μείνει στην πατρίδα μας δύο χρόνια, είτε εργαζόμενοι, είτε για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, είτε για τις σπουδές τους είτε για άλλους λόγους – αρκεί αυτό να τεκμαίρεται με έγγραφα του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, ως επιπρόσθετη προϋπόθεση τίθεται να διαθέτουν οι Έλληνες που θα ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους ενεργό ΑΦΜ.

Το άρθρο 54

Στις ως άνω προϋποθέσεις επέμεινε μέχρι τέλους το ΚΚΕ, που λόγω της αριθμητικής της Βουλής είχε αναχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «επέβαλε» την συμπερίληψη των ασφαλιστικών δικλίδων στο Σύνταγμα, αφού η Κουμουνδούρου είχε προηγουμένως «πείσει» τον Περισσό να μην πάει πάσο ως προς την συνταγματική κατοχύρωση, προκειμένου να μην εκπέσουν στα δικαστήρια οι προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν τώρα. Ο φόβος των επιτελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πως αν μετά την ψήφιση του νόμου καταγράφονταν προσφυγές στα δικαστήρια κατά του ενεργού ΑΦΜ ή κατά της προϋπόθεσης για ανώτατο όριο απουσίας 35 ετών με παράλληλη «διακοπή» δύο ετών, τότε αν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις ρυθμίσεις, θα έμενε το κύριο «σώμα» του νόμου χωρίς... καμία προϋπόθεση και ασφαλιστική δικλίδα. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε πως οι κοινά συμφωνημένες προϋποθέσεις θα ενταχθούν στο Σύνταγμα.

Ως εκ τούτου και όπως προαναφέρθηκε, το μπαλάκι πηγαίνει κατευθείαν στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα αναλάβει να αναθεωρήσει το άρθρο 54 στην κατεύθυνση της συμπερίληψης των προϋποθέσεων που συγκροτούν την διακομματική συμφωνία. Αφού γίνει, λοιπόν, αυτό, τότε τα κόμματα θα δώσουν την τελική τους απάντηση και ως τα Χριστούγεννα, μόλις ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα ψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων. Αν, λοιπόν, ως τότε, δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο... «στραβοπάτημα», τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο από 291 βουλευτές –δηλαδή από όλους πλην εκείνων του ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.