ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Στόλτενμπερκ

Τούρκική εισβολή στη Συρία: Οι ΗΠΑ υπέρ του γερμανικού σχεδίου για την «ζώνη ασφαλείας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν σήμερα με επιφυλάξεις μια γερμανική πρόταση για την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αν και η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στη συμμαχία είπε ότι την ευθύνη γι' αυτή θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρώπη και όχι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, που παραδοσιακά είναι ένας απρόθυμος εταίρος σε αποστολές στο εξωτερικό, γνωστοποίησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία της ζώνης προκειμένου να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι άμαχοι και να διασφαλιστεί η συνέχιση της μάχης κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε την πρόταση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία αναμένεται να την παρουσιάσει στους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ κατά την τακτική συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες .

«Καλωσορίζω το ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν προτάσεις για το πώς να πάμε μπροστά», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε ευρεία μελλοντική πολιτική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλους τους παράγοντες επί του πεδίου», αναφερόμενος έμμεσα στη Ρωσία.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όταν ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την αντίδραση του ΝΑΤΟ στη επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, είπε πως οι διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας είναι «δημόσια καταγεγραμμένες».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως εξαρτάται από τον κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αποφασίσει ξεχωριστά αν επιθυμεί να επανεξετάσει την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία και προσέθεσε πως οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν το θέμα αύριο, Πέμπτη, στη συνάντησή τους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.