ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλυπτικός ο Αμερικανός πρόεδρος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή

Τραμπ: «Στρατηγικά ευφυής για τις ΗΠΑ η κατάσταση στην συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας»

“Οι στρατιώτες μας δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, όπως και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, καθώς δύο χώρες μάχονται για τον έλεγχο εδαφών κι αυτό δεν έχει να κάνει με εμάς”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επιστροφή στις ΗΠΑ, των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε ξένα πολεμικά μέτωπα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ταχθεί κατά των “πολέμων χωρίς τέλος”, παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν και πάλι στην περιοχή, ενώ μερικές από αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο Ιράκ.

“Παρατηρώ την κατάσταση στα τουρκικά σύνορα με την Συρία, να είναι στρατηγικά ευφυής για τις ΗΠΑ”, είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

“Η Συρία μπορεί να έχει κάποια βοήθεια από την Ρωσία και αυτό είναι καλό. Υπάρχει πολλή άμμος”, δήλωσε ο ίδιος αργότερα.

“Έτσι, έχεις την Συρία και έχεις και την Τουρκία. Θα διαφωνήσουν και ίσως πολεμήσουν. Αλλά οι [στρατιώτες] μας δεν θα σκοτωθούν για αυτό”, είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Αναλαμβάνοντας δράση την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε ξαφνικά την εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιήσουν οι ΗΠΑ κατά την τελευταία πενταετία στην (συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας).

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου εξέθεσε σε κίνδυνο τους Κούρδους της Συρίας, μέσω της απομάκρυνσης 50 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (αρχικά) και στην συνέχεια, με την αποχώρηση συνολικού αριθμού περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών.

“Αυτό είναι ένα λάθος χειρότερο από αυτό που είχε κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα”, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ το 2011, σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι συνήθως μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την σφοδρή πολιτική αντίδραση που προκαλεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η αναφερόμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ, αλλά και σε μία κίνηση για να αναδείξει τις προσπάθειες του ίδιου για τον τερματισμό των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, έδωσε στην δημοσιότητα μία επιστολή του προέδρου Τραμπ προς τον πρόεδρο Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου στην οποία έγραφε: “Μην είσαι σκληρός” και μην “είσαι ανόητος”, απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.