ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική εισβολή στη Συρία

Τσαβούσογλου: «Θα λογοδοτήσουν οι εντός της ζώνης ασφαλείας κρατούμενοι του ΙΚ»

Η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη ότι οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που βρίσκονται στις φυλακές της «σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας» θα λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εάν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δεν βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του ΙΚ. «Οι ΗΠΑ και άλλοι κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι θα παραμείνουν στο νότιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Έτσι, θα είναι υπό την ευθύνη των Αμερικανών και των άλλων», συμπλήρωσε. «Αν αυτά τα στρατόπεδα και οι φυλακές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει το (συριακό) καθεστώς αυτή τη στιγμή, είναι ευθύνη του καθεστώτος και δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη των τρομοκρατών που δεν είναι υπό τον έλεγχό μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε. Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στην ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.