ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το «ναυάγιο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Βόρεια Μακεδονία: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το «μούδιασμα» από την παραίτηση Ζάεφ και τις πρόωρες εκλογές

Στις 12 Απριλίου θα στηθούν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τις πρόωρες εκλογές- που είχε σχεδόν προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ- όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη γείτονα χώρα.

«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι. Νωρίτερα, πάλι σε ανάρτησή του στο twitter, τόνισε ότι «η πρώτη συνάντηση των ηγετών των επτά κομμάτων θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά το δύσκολο "χτύπημα" στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου). Όπερ σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή υπουργών και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει και την έγκριση από το κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν. Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

Οι εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία ήταν -λίγο έως πολύ- αναμενόμενες, μετά και το βέτο που άσκησε η Γαλλία -με τη στήριξη της Δανίας και της Ολλανδίας- για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ζόραν Ζάεφ αναδύθηκε στην εξουσία, όχι μόνο ως φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής πολιτικός, αλλά και ως αυτός που θα κόψει την κορδέλα της ευρωπαϊκής ένταξης.

Σε αυτό επένδυσε, προσελκύοντας την πλειονότητα του λαού, στα μάτια του οποίου η ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς φάνταζε ως δυνατότητα απόσπασης μεγαλύτερων εγγυήσεων ασφάλειας. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας η χώρα έφτασε πολύ κοντά στον εμφύλιο πόλεμο.

Για αυτό και ο Ζάεφ κατάφερε να υπερβεί την έντονη διελκυστίνδα σε σχέση με τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων, να κερδίσει ένα δύσκολο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ και να παρακάμψει τους εθνικιστικούς και εθνοτικούς θύλακες και πολιτικούς αντιπάλους του. Και όλα αυτά, επενδύοντας στο ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, επιθυμούν διακαώς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, και κυρίως της Βόρειας Μακεδονίας. Πράγμα στο οποίο είχε δίκιο. Ούτε το Βερολίνο, όμως, μπόρεσε να αποτρέψει το Παρίσι και τον Εμμανουέλ Μακρόν από το να κλείσει την ευρωπαϊκή πόρτα στα μούτρα των Σκοπίων. Έκτοτε, επικρατεί βαρύ κλίμα. Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στον Ζάεφ, ζητώντας του να μην παραιτηθεί, ενώ και άλλοι ξένοι ηγέτες κάλεσαν τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο Ζάεφ φέρεται να επικοινώνησε επίσης με τους ομολόγους του στη Σουηδία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία, στη Μάλτα και αλλού καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του για την αέναη αυτή αναβολή.

Παραδέχτηκε επίσης ότι «αιφνιδιάστηκε». Πρόκειται για υποβάθμιση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μία... ψυχρολουσία... Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεχώριζαν τις περιπτώσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προωθώντας την πρώτη και παγώνοντας τη δεύτερη. Και αυτό διότι στην περίπτωση της Αλβανίας τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, με την δυσπιστία ως προς τη λειτουργία των θεσμών και την ενδημική διαφθορά να μην έχει καμφθεί. Πράγματι, στα γείτονα χώρα εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα πάψει να υφίσταται η σύνδεση των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών, μία τάση της ΕΕ να ξεκινά διαδικασίες παράλληλα όταν πρόκειται για χώρες με ανάλογα χαρακτηριστικά, εν προκειμένω δύο χώρες από τα δυτικά Βαλκάνια.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι κάλπες ήταν και είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας μετά την απόφαση του Μακρόν, ο οποίος έχοντας στο μυαλό του το προσφυγικό και όχι μόνο επιχείρησε να κερδίσει πόντους στο εγχώριό του ακροατήριο.

Οι εσωτερικοί αντίπαλοί του Ζάεφ ήδη, μετά την εμπλοκή, τον κατηγορούν πως έκανε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να έχει εγγυήσεις, αλλά μόνο μεγάλο κόστος. Τι συνέπειες, όμως, έχουν οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα;

Σε περίπτωση που το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του Κριστιάν Μικόβσκι κερδίσουν τις εκλογές, είναι πιθανό να έχουμε ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί, μπορεί ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, όχι, όμως, με πανικό. Δεν επιθυμεί την επιστροφή μίας εθνικιστικής ρητορικής που θα σηματοδοτούσε η νίκη του VMRO. Επιπλέον, ανεπιθύμητα είναι και τα πιθανά προβλήματα εσωτερικής συνοχής της γείτονος χώρα.

Η Αλβανία είναι μία διαφορετική ιστορία. Ούτε ο Έντι Ράμα, ούτε η χώρα ήταν υπερ-αισιόδοξοι για την ένταξή τους. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει το γεγονός ότι ίσως η επίσημη εμπλοκή της ένταξης να συμβάλει στην αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Αλβανίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.