ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καίγεται» η επιστολική ψήφος, υπό διαπραγμάτευση το ΑΦΜ και το όριο απουσίας

Ξεκινά το «παζάρι» για την ψήφο των αποδήμων

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η διαπραγμάτευση για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς η μεν κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει αυτό που θέλει δίνοντας... όσο το δυνατόν λιγότερα μπορεί, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη συζήτηση με τις δικές του θέσεις, αλλά και με ορατό το ενδεχόμενο να απομονωθεί εν τέλει.

Εξάλλου, αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να «εκθέσει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού, που «δεν ξεχνούν εύκολα», όπως σημειώνει με νόημα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Στην κυβέρνηση, δηλαδή, πιστεύουν ότι αφ’ ης στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν δέχεται να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, τότε υπάρχει ανοιχτό πεδίο για συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, ως προς το μείζον.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στην επιστολική ψήφο προχθές, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ουσιαστικά η κυβέρνηση ξεκλειδώνει την συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα και δη με τον Περισσό, που αποτελεί « ρυθμιστή» των εξελίξεων. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αθροίζουν 101 βουλευτές και, άρα, αν το ΚΚΕ επιμείνει στο «όχι», τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να βρει με κανέναν τρόπο 200 βουλευτές που απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος.

Ως εκ τούτου, το παζάρι επικεντρώνεται στις θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» του ΚΚΕ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη, μέσω διαρροών προειδοποιήσει τον Περισσό ότι όσες ασφαλιστικές δικλίδες κι αν τεθούν, έτσι και κριθεί αντισυνταγματική η προϋπόθεση για ενεργό ελληνικό ΑΦΜ ή για ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να ισχύσει ο βασικός κορμός του νόμου... νέτα σκέτα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο να ζητήσει να τεθούν οι προϋποθέσεις αυτές ως αναφορά στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 54 του Συντάγματος, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα αντισυνταγματικότητας αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η εν εξελίξει διαπραγμάτευση αφορά και στον πυρήνα του θέματος, δηλαδή στο κατά πόσον η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα αφορά μόνο την γενιά του «brain drain», ήτοι όσους έφυγαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης ή αν θα «πιάσει» συνολικά τον απόδημο ελληνισμό, των ομογενών συμπεριλαμβανομένων, βάσει του δικαίου του αίματος που αφήνει... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμη και να προστεθεί μία «άλλη Ελλάδα» με τους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς, που ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα.

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση στις εργασίες της σχετικής διακομματικής επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα, έχει να κάνει με τον αναδρομικό χαρακτήρα ή μη του ορίου της ανώτατης απουσίας από τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών και το Μαξίμου προκρίνουν να μην τεθεί αναδρομικά η συγκεκριμένη προϋπόθεση, θεωρώντας ότι σε συνδυασμό με το ενεργό ΑΦΜ, δε θα ισχύσουν οι φόβοι του Περισσού και του ΣΥΡΙΖΑ για αθρόες εγγραφές ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, που θα αλλοίωναν το εκλογικό σώμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.