ΚΟΣΜΟΣ

Θετικό κλίμα «βλέπει» ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων

Χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε ως προς την ημερήσια διάταξη, αλλά με την επισήμανση κατά την έναρξη τους ότι ισχύουν ως «προκλήσεις» εκείνες που είχαν καθοριστεί κατά την προηγούμενη συνάντηση, συνεχίστηκαν απόψε στη Βιέννη με έναν νέο γύρο οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποιεί ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος -νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία- με τους Πράσινους, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του αργά την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Σεμπάστιαν Κουρτς περιορίστηκε να αναφέρει πως ο συμφωνημένος οδικός χάρτης ακολουθείται «βήμα προς βήμα», επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι η ατμόσφαιρα είναι θετική και υπάρχει ένα καλό κλίμα συζήτησης.

Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ, για το κόμμα του, τα θέματα των διερευνητικών επαφών συνιστούν μία διπλή πρόκληση, διακρίνονται οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά στο τέλος θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί.

Κατά την άποψη του, στο σκεπτικό τους οι Πράσινοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή είτε ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων (σ.σ. που κυβερνούσε μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019), είτε ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στις δηλώσεις του, ο ίδιος διευκρίνισε πως στις επαφές δεν τίθενται κατ' αποκλειστικότητα μόνον τα θέματα μετανάστευση και ένταξη, αλλά είναι σημαντικές όλες και οι πέντε προκαθορισμένες «προκλήσεις», δηλαδή κλιματική κρίση, οικονομική ανάπτυξη, μετανάστευση, παιδεία και διαφάνεια.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους οι Σεμπάστιαν Κουρτς και Βέρνερ Κόγκλερ απέναντι στα αποτελέσματα επίκαιρων δημοσκοπήσεων που φέρουν να αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό υποστήριξης από τους πολίτες σε μία ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Πράσινους.

Ταυτόχρονα δεν θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι διερευνητικές επαφές τους θα περάσουν σε ένα στάδιο συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υπενθυμίζοντας ότι πρόταση για συγκεκριμένες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις έχει γίνει και από τους Σοσιαλδημοκράτες, ανέφερε ότι μετά την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου -που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές του με τους Πράσινους- το Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει με ποιο κόμμα θα προχωρήσει σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφερόταν ήδη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από στελέχη των Πρασίνων, τα ηγετικά όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες μετά την 8η Νοεμβρίου, ενώ και από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος ανακοινώθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα ενημερώσει τα κομματικά όργανα και θα δημοσιοποιήσει στη συνέχεια τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη προς τούτο ημερομηνία.

Από τα μέσα της προπερασμένης εβδομάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές μόνον με τους Πράσινους σε επίπεδο αντιπροσωπειών και κατ΄ ιδίαν με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ, καθότι τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από αυτές, ζητώντας να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την αρχική αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, του δευτέρου σε δύναμη κόμματος στη νέα Βουλή, από τις διερευνητικές επαφές του Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχαν ξεκινήσει και με τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει πλέον σε αυτές, ανακοίνωσε και το μικρότερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Ο εντολοδόχος καγκελάριος είχε τονίσει πως έχει εστιάσει στις συνομιλίες με τους Πράσινους, που έχουν πλέον απομείνει ο μόνος συνομιλητής του στις διερευνητικές επαφές και οι οποίοι θεωρούνται από αναλυτές στη Βιέννη ως πολύ πιθανός μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει στις 7 Οκτωβρίου από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος είχε αρχικά διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και με αντιπροσωπείες των άλλων τεσσάρων κομμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους- να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δύο επιλογές για τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει, τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και τους με τους Πράσινους, ωστόσο, μετά τον δεύτερο γύρο των επαφών, πριν τρεις εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δηλώσει πως δεν είναι διαθέσιμοι για παράλληλες συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και για κωλυσιεργία, ζητώντας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Με την ανακοίνωση παρόμοιας πρόθεσης και από το ΝΕΟΣ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επικεντρώθηκε στη συνέχιση των επαφών του μόνον με τους Πράσινους, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάθεση των θέσεων από τα δύο κόμματα και στην ενδεχόμενη προετοιμασία ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος.

Στη νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 30 έδρες, οι Πράσινοι 26, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15, ενώ ανεξάρτητη βουλευτής ("αντάρτισσα") είναι η Φελίπα Στράχε, η σύζυγος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Στράχε είχε παραιτηθεί στις 18 Μαΐου από όλα τα αξιώματά του, μετά τις αποκαλύψεις για φερόμενη άμεση εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως "Υπόθεση Ίμπιζα", για το οποίο διενεργείται έρευνα σε βάρος του από την Εισαγγελία.

Την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε την απόσυρση του από την πολιτική, εξαιτίας νέων αποκαλύψεων για φερόμενη σπατάλη κομματικών χρημάτων, για την οποία διενεργείται επίσης εισαγγελική έρευνα σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.