ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» από το Μαξίμου στους «σκληρούς» της ΝΔ

«Ασκήσεις ρεαλισμού» για προσφυγικό-Πρέσπες

Να διαχειριστεί εν τη γενέσει τους μελλοντικά εσωκομματικά ρήγματα με αιχμή το προσφυγικό, αλλά και την δύσκολη «επόμενη μέρα» στα Βαλκάνια επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να συμμερίζεται απολύτως την ανάλυση της Ντόρας Μπακογιάννη περί «ωρολογιακής βόμβας».

Και, μπορεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών να προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα κρατά στα χέρια της μία «ωρολογιακή βόμβα» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η «ωρολογιακή βόμβα» του προσφυγικού είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος!

Επιχείρηση συνειδητοποίησης

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κεντρικά διαμηνύει ήδη στους σκληροπυρηνικούς του κόμματος ότι θα πρέπει να αποφύγουν δηλώσεις που αφενός θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση μετά, αφετέρου θα δυσκολέψουν τους χειρισμούς του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου. «Δεν μπορεί να βγαίνουν δικοί μας άνθρωποι και να λένε ότι η Ελλάδα υφίσταται εισβολή και μετά εμείς να πρέπει να πείσουμε τους ντόπιους στην ενδοχώρα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για να ελαφρυνθούν τα νησιά», σημειώνει στο matrix24.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι όσοι βουλευτές παρουσιάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «εισβολείς» που «απειλούν τον τρόπο ζωής μας», επί της ουσίας ναρκοθετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα. Τούτων δοθέντων, δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χθες στη Βουλή να προειδοποιήσει αφενός πως το προσφυγικό ήρθε για να μείνει, αφετέρου ότι «οι βάρκες πάνε κι έρχονται στο Αιγαίο». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί της ουσίας εξηγούσε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν μπορούν να εξαφανιστούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, η «σκληρή» φυσιογνωμία του χθεσινού νομοσχεδίου για το άσυλο, που ψηφίστηκε στη Βουλή, αποτελεί μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να «χρυσώσει» το χάπι στους «σκληρούς» της ΝΔ: κι αυτό διότι ικανοποιείται το πάγιο αίτημα πολλών για «κλειστά κέντρα κράτησης» (δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα «Four Seasons» σε σχέση με τη Μόρια...) αλλά και για διαδικασίες-εξπρές ως προς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Μάλιστα οι προβλέψεις του νομοσχεδίου φτάνουν στα όρια της νομιμότητας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας ως προς την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που φάνηκε και από τις ισχυρές αντιρρήσεις και ενστάσεις που εξέφρασαν για το νομοσχέδιο όλες οι μείζονες οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κ.α.

«Μακεδονική» σαλάτα

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια... «ανώμαλης προσγείωσης» των «σκληρών» της ΝΔ στο Μακεδονικό είναι κι αυτή σε πλήρη εξέλιξη: ήδη από προχθές, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από την Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση της είναι η αυστηρή τήρησή της. Ταυτοχρόνως, στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει πως αν η αστάθεια στη Βόρεια Μακεδονία φέρει πολιτικές ανακατατάξεις, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να... καταγγέλλει μία άλλη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα επειδή... δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών! Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει μετανιώσει την στάση σιωπής που επέδειξε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου εκδηλώθηκε το γαλλικό «βέτο» στην ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Κατά συνέπεια, η «προσγείωση» των «σκληρών» του κόμματός του στον ρεαλισμό αποτελεί την απαραίτητη προετοιμασία προκειμένου ο πρωθυπουργός να μπορέσει να παίξει ενεργό ρόλο στις ευρωπαϊκές διεργασίες για αναγέννηση της ενταξιακής πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Κι αυτό διότι το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν να ξεκινήσει η εκ των έσω υπονόμευση, όταν ο ίδιος θα επιχειρεί να ενισχύει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.