ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με... άδεια έδρανα ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική

Δεν αντικαθιστά Τζανακόπουλο-Πολάκη ο Αλέξης Τσίπρας

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής για εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, κι αυτό παρά το γεγονός ότι και στην Κουμουνδούρου θα επιθυμούσαν μία απεμπλοκή από την συγκεκριμένη αδιέξοδη κατάσταση.

Μετά και την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την περασμένη εβδομάδα, στον Αλέξη Τσίπρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση κατάλαβαν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ούτε πρόθεση ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας εκτόνωσης της έντασης έχει, ούτε θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν άποψη: ήδη από χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση του κόμματος να μην αντικαταστήσει τα δύο κορυφαία στελέχη του.

«Είναι αρμοδιότητα του προέδρου»

«Θα επιμείνουμε στον θεσμικό δρόμο. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα υπάρχουν νέες προσπάθειες ώστε να καταστεί σαφές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε σε παιγνίδια με τους θεσμούς και την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο πρόεδρος της Βουλής στις νέες αιτιάσεις και στον τεκμηριωμένο τρόπο με τον οποίο νομίζω ότι έχουμε επιχειρήσει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, στη θεσμική του διάσταση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, επαναλαμβάνοντας το «δικαίωμα της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίζει τους εκπροσώπους της». «Είναι πολύ κρίσιμο οι μάρτυρες, που θα κληθούν από την επιτροπή, να εξεταστούν από βουλευτές με καλή γνώση του αντικειμένου και του περιεχομένου της συγκεκριμένης υπόθεσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του ελληνικού λαού για όσα συμβαίνουν», συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, που ξεκαθάρισε τόσο χθες, όσο και σήμερα (στον ΑΝΤ1) ότι «δεν τίθεται ζήτημα αντικατάστασης του Π. Πολάκη και του Δ. Τζανακόπουλου». «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίζει τα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή», επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι «η απόπειρα να εξαιρεθούν οι δύο πολιτικοί από την επιτροπή είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της μειοψηφίας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι προέρχεται από το Μάξιμου και τον κ. Μητσοτάκη αλλά και μία κίνηση αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης». «Δεν μπορεί η Ν.Δ. να μην επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τελέσουν το θεσμικό τους ρόλο. Πρέπει η πλειοψηφία να σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Κενά έδρανα

Τούτων δοθέντων, το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον η πλειοψηφία επιμείνει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δε θα ορίσουν αντικαταστάτες των δύο κορυφαίων στελεχών. Ταυτοχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο συνολικής αποχώρησης του κόμματος από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή στην Κουμουνδούρου θέλουν να είναι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα ξεδιπλώνονται κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου της Novartis στην προανακριτική επιτροπή. Και, δεύτερον, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας επ’ ουδενί θα άφηνε μόνο του στην προανακριτική τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν με δύο... κενά έδρανα, καθώς οι κκ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δε θα αντικατασταθούν. Το μόνο που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αν τα δύο στελέχη θα αποπειραθούν να εισέλθουν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της προκαταρκτικής ή αν θα πάνε «πάσο», αφήνοντας άδεια τα έδρανά τους...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.