ΕΛΛΑΔΑ

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών

Τη διάθεση του να βρεθεί σε κάθε γωνιά του νομού Φθιώτιδας έκανε γνωστή ο νέος μητροπολίτης Συμεών που σήμερα ενθρονίστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας.

Στην πρώτη του ανακοίνωση κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας «ως συμβολική έκφραση της διαθέσεως μου και των προθέσεων μου» όπως είπε ο νέος μητροπολίτης είπε ότι στις 24 Νοεμβρίου θα τελέσει την πρώτη του λειτουργία σε ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας το Νικολίτσι. «Στο χωριό που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως μας και που αυτήν την ώρα έχει μονάχα ένα κάτοικο. Γι' αυτόν τον ένα, για τον κάθε ένα, γι' αυτόν τον φύλακα του χωριού και για τον κάθε θεματοφύλακά της ιστορίας του τόπου μας θα λειτουργήσω εκεί την επόμενη Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Συμεών.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κατά τη διάρκεια της υποδοχής στη Λαμία από τον δήμαρχο της πόλης Θύμιο Καραϊσκο απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους όσοι ήρθαν στη Λαμία για την ενθρόνισή μου να την επισκέπτονται συχνά» όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι υπηρέτησε στην περιοχή ως στρατιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έρχομαι και πάλι ως στρατιώτης Ιησού Χριστού, με την ευχή του πνευματικού μου πατέρα, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, για να υπηρετήσω όχι ως έφεδρος αλλά ως μόνιμος την τοπική μητρόπολη».

Προηγούμενα ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραϊσκος χαρακτήρισε ως μέρα γιορτής τη σημερινή για τη Λαμία και ολόκληρη τη Φθιώτιδα. «Ο ερχομός σας εγκαινιάζει μια νέα σελίδα για τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά. «Ο ερχομός σας φέρει ελπίδα και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σας έχει προικίσει. Έρχεστε να διακονήσετε έναν τόπο ειρηνικό και φιλοπρόοδο. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε άξιος συνεχιστής των πρακατόχων σας», πρόσθεσε ο δήμαρχος της Λαμίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δημιουργικό και πολύπλευρο έργο του εκλιπόντος Μητροπολίτη Νικολάου. Ο κ. Καραϊσκος ευχήθηκε, τέλος, στον νέο ητροπολίτη η ευλογία του Κυρίου να συνοδεύει την ποιμαντορία του, να τον φωτίζει και να τον προστατεύει και τον διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Λαμιέων θα σταθεί αρωγός στο έργο του, σεβόμενος τους διακριτούς ρόλους.

Ο τοποτηρητής της μητρόπολης Φθιώτιδος, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κατά την διάρκεια της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη μίλησε για το έργο του επισκόπου, ο οποίος «επιτελεί το διπλό λειτούργημα της ενότητας που του απευθύνει η Εκκλησία, τόσο εντός της τοπικής Εκκλησίας, ενώνοντας τα μέλη της, αλλά και εκτός αυτής, ενώνοντας τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας με την καθόλη Εκκλησία».

Απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο κ. Ιγνάτιος είπε «διαδέχεσθε έναν αξιοσέβαστο και αποτελεσματικό ποιμενάρχη, τον μακαριστό Νικόλαο, που εργάστηκε άοκνα, αγάπησε τον τόπο και τον λαό του, ανασυγκρότησε τη μητρόπολη και άφησε πίσω του αξιοθαύμαστες δομές», προσθέτοντας ότι «αναλαμβάνετε σημαντικό κεφάλαιο από τον προκάτοχό σας το οποίο είναι οι καλλιεργημένοι κληρικοί, ο ευσεβής λαός και οι ακμάζουσες μονές της μητρόπολης».

Ο «πουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και «μεταφέροντας την ευλάβεια της φθιωτικής κοινωνίας που κοσμείται από βαθιά πίστη και ακλόνητη αγάπη στην Εκκλησία», καλωσόρισε τον κ. Συμεών, λέγοντας ότι «είστε από σήμερα ο σεπτός πατέρας που θα έχει στα χέρια του το πηδάλιο της φθιωτικής εκκλησίας». Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε προς τον κ. Συμεών ότι «σας υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό ως τον καλό σπορέα για να συμμετέχουμε πιο δυναμικά στην μεγάλη του Χριστού Εκκλησία» και ευχήθηκε «η ποιμαντορική ράβδος σας να είναι δάδα της ορθοδοξίας».

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στο χαιρετισμό της υπογράμμισε το φιλανθρωπικό έργο του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος, τονίζοντας ότι «με ανιδιοτέλεια και πραγματική αφοσίωση επιτελεί πλούσιο έργο προς τον συνάνθρωπο».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι «έχουμε ανάγκη από επισκόπους που γνωρίζουν το ιστορικό βάθος αλλά ζουν στο σήμερα, που έλκουν τους ανθρώπους κοντά τους και, με όπλο την ορθόδοξη πίστη, τους εμπνέουν να γίνονται δημιουργικοί». Εξέφρασε, ακόμη, την πρόθεσή του για συνεργασία με τον νέο μητροπολίτη, λέγοντας ότι «τείνουμε χείρα συνεργασίας για να δουλέψουμε μαζί για καθετί που μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του ανθρώπου».

Τέλος σήμερα το απόγευμα ο νέος Ιεράρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Δαμάστας όπου θα τελέσει τρισάγιο στον προκάτοχό του Νικόλαο Πρωτοπαππά ενώ αύριο μετά την Πολυιεραχική Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό τη Λαμίας θα τελέσει τρισάγιο και για τον προηγούμενο μητροπολίτη Δαμασκηνό Παπαχρήστου ενώ από Δευτέρα θα δεχθεί συγχαρητήρια στο Επισκοπικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.