ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 900 οι τραυματίες που νοσηλεύονται

Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Στους 47 έφτασαν οι νεκροί, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Στους 40 νεκρούς έφτασε πια ο τραγικός απολογισμός από το φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε, τη Δευτέρα, την Αλβανία. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες κατά από τα συντρίμμια, αν και οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι περίπου 20 αγνοούμενοι διαρκώς λιγοστεύουν...

Μάλιστα, οι μετασεισμοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ισχυροί, δυσχεραίνουν το τιτάνιο έργο των διασωστών, Ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε τη Θουμάνε της δυτικής Αλβανίας, την ώρα που ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επισκεπτόταν τη σεισμόπληκτη πόλη.

300 οι μετασεισμοί, δύο σε διάστημα ενός λεπτού!

Οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν, με τους κατοίκους του Δυρραχίου να τρέμουν για έναν νέο ισχυρότατο σεισμό. Συνολικά μετά τον σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί πάνω από 300 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί. Χθες μόνο, στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Στο Δυρράχιο, εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Δυρράχιο: Ο κόσμος φοβάται να πάει στα ξενοδοχεία

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κάτοικοι αρνούνται να πάνε, καθώς αυτά βρίσκονται κοντά στην παραλία κι εκεί είναι το επίκεντρο των σεισμών. Ενα από αυτά εξάλλου, κατέρρευσε, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του.

«Τα ξενοδοχεία είναι κοντά στην ακτή και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πάλι ένας δυνατός σεισμός», είπε ο 35χρονος Ντάσιμιρ, την ώρα που εθελοντές πρόσφεραν κουβέρτες και νερό στους άστεγους. Ο αριθμός τους ωστόσο είναι μεγάλος και οι τέντες έχουν ήδη γεμίσει, κάτι που ανάγκασε κάποιους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να πάνε σε καταφύγια, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο για να πάρουν μια σκηνή.

Προς το παρόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Κάτοικοι διηγούνται πώς γλίτωσαν τελευταία στιγμή

Χιλιάδες κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν από τα σπίτια τους πριν τα 6,4 Ρίχτερ, ύστερα από έναν προειδοποιητικό σεισμό 4,4 Ρίχτερ που έγινε μία ώρα νωρίτερα και που λειτούργησε ανέλπιστα ως σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους.

Υπάρχουν ωστόσο και ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Μεταξύ αυτών ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος στεκόταν χθες πάνω από τα ερείπια της κατοικίας που έμενε. Αυτός πρόλαβε να βγει από εκεί την ώρα του σεισμού, όχι όμως και η γυναίκα του και το παιδί του που ακόμη αγνοούνται, όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ.

Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιοχής, η οικογένεια Τοροτσίνο μένει πλέον σε σκηνές. Η τετραμελής οικογένεια ζούσε στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε. Πρόλαβαν και βγήκαν στον αρχικό σεισμό, αλλά κάποιοι γείτονές τους δεν τα έχουν καταφέρει.

«Είμαστε σε σοκ. Τα παιδιά μας ακόμη τρέμουν. Εγώ και ο άντρας μου τα πήραμε και τρέξαμε προς την πόρτα, αλλά από τη δόνηση είχε κλείσει από μία ντουλάπα που μετακινήθηκε. Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και είδαμε να πέφτει στο πάτωμα η δεξαμενή νερού και να σπάει στο δωμάτιό μας. Καταφέραμε να βγούμε έξω και λίγα λεπτά μετά κατέρρευσε το κτίριο», είπε η Ιμπίγε Τοροτσίνι στην DW.

Ο Κλέβις Τότσι πρόσθεσε: «Εμείς καταφέραμε να βγούμε, την ώρα που έτρεμε η γη. Πολλοί γείτονές μου όμως δεν πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα και προσευχόμαστε να είναι καλά».

Κάτοικοι στο Δυρράχιο: «Επεσε το ταβάνι στα κεφάλια μας»

Μία άλλη κάτοικος του Θουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον 4ο όροφο. «Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.

Τρεις νεκρούς ανέσυραν το πρωί τα συνεργεία της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, που συνεχίζουν τον αγώνα για την ανεύρεση εγκλωβισμένων από τον φονικό σεισμό

Άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα, τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Αλβανία, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάνε, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπου από χτες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Αρχικά, η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούσε στο Δυρράχιο, αλλά από χτες οι δύο ομάδες ενώθηκαν στο Θουμάνε.

Οι Έλληνες πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που αγνοούνται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.