ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Γκιόκας: «Να καταργηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών»

Ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε τη θέση του ΚΚΕ για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών «προκειμένου να πάψει η ανισότιμη μεταχείριση μεταξύ υπουργών και πολιτών», μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν πολύ από το αίτημα για ισονομία μεταξύ υπουργών και πολιτών, διότι ναι μεν καταργείται η αποσβεστική προθεσμία για την παραγραφή, αλλά η ανισότιμη μεταχείριση διατηρείται καθώς η Βουλή -συνεπώς η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία- θα αποφασίζει για τη δίωξη ή όχι ενός υπουργού» και συνέχισε «πως η κατάργηση του άρθρου 86 θα αφορούσε το μέλλον και θα άφηνε ακάλυπτες υποθέσεις του παρελθόντος», και ότι «θα μπορούσε να καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο με ερμηνευτική δήλωση για μεταβατική περίοδο όπως έχει συμβεί και με άλλα άρθρα του Συντάγματος».

Για το άρθρο 62 ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε «ότι η βουλευτική ασυλία είναι άλλης φύσης ζήτημα διότι ο βουλευτής δεν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, η ασυλία ισχύει μόνο για όσο είναι η θητεία και η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται στα τακτικά δικαστήρια». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ η δραστηριότητα του βουλευτή σχετίζεται με την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».
Με αφορμή το άρθρο 54 ο κύριος Γκιόκας αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ανέπτυξε την θέση του ΚΚΕ για «ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών, για ανώτατο χρόνο απουσίας ή κατώτατο χρόνο παρουσίας στη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα» και τόνισε ότι «με την πρόταση αυτή εξασφαλίζεται το δικαίωμα ψήφου όσων έδιωξε από την Ελλάδα η πολιτική των μνημονίων και αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που δεν έχουν επαφή με τη χώρα και δεν θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους». Τέλος είπε ότι «το ΚΚΕ συμφωνεί στο άρθρο 54 να ενταχθεί η προϋπόθεση του χρόνου απουσίας ή παρουσίας και πως χρειάζεται να ενταχθεί και η προϋπόθεση του πραγματικού δεσμού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.