ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η «μάχη των τάσεων» εν όψει της διεύρυνσης

Η «ακτινογραφία» της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ

Να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς το Κέντρο και προς όλες τις «φυλές» του προοδευτικού χώρου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση των 694 ονομάτων της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, την ώρα που οι τάσεις του κόμματος αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα ενόψει της συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής αύριο και μεθαύριο.

Εξάλλου, οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έντονες, αφού στον δρόμο προς το συνέδριο υπάρχουν διαφωνίες. Για παράδειγμα, στελέχη όπως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς ζητούν βαθύτερα «ανοίγματα» και προειδοποιούν ότι δεν φτάνει μία απλή διεύρυνση, αλλά απαιτείται «μετασχηματισμός» του κόμματος. Επίσης, στις δικές της θέσεις και στίγμα θα καταλήξει η «Αριστερή Κίνηση» των Τζανακόπουλου-Βίτσα, στην οποία μετέχει μεγάλο κομμάτι των «προεδρικών» (Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου, Καλαμαρά κ.α.). Ταυτοχρόνως, κινητικότητα επικρατεί και στους «53», που συνεχίζουν να επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει με προσοχή η μετεξέλιξη του κόμματος, προκειμένου αυτό να διατηρήσει τον αριστερό του χαρακτήρα και την συλλογική λειτουργία και να μην μετατραπεί σε «αρχηγοκεντρικό».

Μήνυμα Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνονται την διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος ως κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει και «δεν γυρίζει πίσω». Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές λένε ότι οι «ζυμώσεις» για τον μετασχηματισμό της Κουμουνδούρου αποκτούν πλέον τη δική τους δυναμική, ενώ χαρακτηρίζουν ως «ψευδοδίλημμα» το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί τον κορμό της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» ή της «μεγάλης παράταξης της Αριστεράς». «Σε μία εποχή έντονων ταξικών αντιθέσεων και διεύρυνσης των ανισοτήτων, δεν μπορεί να είναι κανείς προοδευτικός χωρίς να εκφράζει ταξικό, αριστερό λόγο», τονίζουν οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα πρόσωπα

Πάντως, μερικά από τα πρόσωπα που συγκαταλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης η οποία ανακοινώθηκε χθες, δίνουν το δικό τους στίγμα στην διαδικασία. Για παράδειγμα, «πρόσωπο-έκπληξη» θεωρήθηκε η Ρεγγίνα Βάρτζελη, λόγω της πολύχρονης κοινής της πορείας με τον Γιώργο Παπανδρέου ως διευθύντρια του γραφείου του, αλλά και διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Καίτοι οι δρόμοι του πρώην πρωθυπουργού με την πρώην στενή του συνεργάτιδα έχουν προ πολλού χωρίσει, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η αποδοχή της πρόσκλησής τους από την κ. Βάρτζελη δίνει ένα σήμα στον χώρο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ».

Παραλλήλως, δεν περνά απαρατήρητη η συμμετοχή και άλλων στελεχών και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θανάσης Οικονόμου, η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, αλλά και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής. Επίσης, από την σύνθεση της ΚΕΑ δεν λείπει και το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, καθώς στενοί πολιτικοί φίλοι του Κώστα Σημίτη όπως ο Αχιλλέας Μητσός και ο Νίκος Μουζέλης έχουν υπάρξει «βαριά ονόματα» στον συγκεκριμένο χώρο. Στην ΚΕΑ μετέχουν και «παπανδρεϊκοί», όπως ο ιστορικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Θύμιος Λιβάνης, ο Κώστας Ασλάνης, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος κ.α. Στην επιτροπή μετέχουν και η Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου όπως και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ενώ η «γείωση» της σε χώρους δουλειάς και συνδικάτα εκφράζεται από μία ομάδα ισχυρών συνδικαλιστών, που φαίνεται πως θα αποτελέσουν τη «μαγιά» ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν νέο συνδικαλιστικό βραχίονα. Ο λόγος, προφανώς, για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, τον επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Χρήστο Γιαμπουράνη, τον πρόεδρο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, Γιώργο Αλεξανδράκη, τον γραμματέα της ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πετρόπουλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.