ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η έλλειψη συμπόνιας & η κλιματική αλλαγή

Ο Τζιοβάνι Ταμάκας δεν ήταν κανένας προβεβλημένος πολίτης. Φοιτητής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, γύρω στα 20, έγινε γνωστός γιατί με δική του πρωτοβουλία έκανε απεργία πείνας τον περασμένο μήνα.

Μπροστά στον Λευκό οίκο με την ειρηνική αυτή πράξη αντίστασης κατήγγειλε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες "που έχουν αποτύχει με εγκληματικό και καταστροφικό τρόπο να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη για το κλίμα και την οικολογία". Το κίνημα Extinction Rebellion,οι ακτιβιστές που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνουν πιο έντονη και γρήγορη δράση για να αναχαιτίσουν την αναθέρμανση του πλανήτη αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι θλιβερές εικόνες της πλημμυρισμένης Βενετίας που δοκιμάστηκε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο.

Η εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες βούλιαξε από τα νερά, δυο άνθρωποι χάθηκαν ενώ κάτοικοι και επιχειρηματίες αγωνίζονται να βρουν τον καθημερινό ρυθμό τους. Οι ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion από την περασμένη Άνοιξη, διαδηλώνουν με τους πιο ευφάνταστους αλλά όχι πάντα εύκολους τρόπους με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή. Κάτοικοι και επισκέπτες της Βρετανικής πρωτεύουσας θυμούνται εκείνο το κρύο πρωινό που η ομάδα ακτιβιστών του κινήματος, σκαρφαλώνοντας στην οροφή ενός συρμού τοποθέτησε χαρτόνια αρχικά στη γέφυρα Waterloo, τέντες έξω από το Κοινοβούλιο, σε κεντρικούς σταθμούς, παραλύοντας σε ώρα αιχμής το Λονδίνο. Η Βρετανική κυβέρνηση τους ζήτησε να περιορίσουν τη δράση τους, εκείνοι αρνήθηκαν και προανήγγειλαν την μαζική εξάπλωση των δράσεων της ειρηνικής ανυπακοής προκειμένου να στείλουν στον κόσμο το μήνυμα SOS για την επιβίωση του πλανήτη. Οι συλλήψεις 400 διαδηλωτών με την κατηγορία πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στη συγκοινωνία και την επιχειρηματική δράση δεν εμπόδισε άλλους να συνεχίσουν, στήνοντας τέντες σε άλλα σημεία της Βρετανικής πρωτεύουσας για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Το κίνημα Extinction Rebellion που αντιστέκεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργήθηκε από Βρετανούς ακτιβιστές μετά την περσινή δημόσια παρέμβαση των 94 ακαδημαϊκών στον Guardian μέσω της οποίας καλούσαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου του 2018, μπροστά στα έκπληκτα μάτια Λονδρέζων και επισκεπτών της βρετανικής πρωτεύουσας 1500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά έξω από το Κοινοβούλιο για την έλλειψη συντονισμένης δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τραπεζίτες απάντησαν στην πρόκληση με τον κεντρικό τραπεζίτη της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο χρηματοπιστωτικός κόσμος απειλείται από την κλιματική αλλαγή ,παροτρύνοντας τους τραπεζίτες να αναλάβουν κεντρικό ρόλο.
Με την απαισιοδοξία χαραγμένη μόνιμα στα πρόσωπά τους οι ακτιβιστές της Extinction Rebellion εδώ και μήνες κατεβαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου και σε άλλες βρετανικές πόλεις προσπαθώντας με ευφάνταστους τρόπους να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Υιοθετώντας μια φράση του συγγραφέα Τζόναθαν Φράνζεν, που είπε πρόσφατα πως "μια ψεύτικη ελπίδα σωτηρίας του πλανήτη μας, μπορεί να αποδειχτεί εξίσου βλαβερή", οι ακτιβιστές του συγκεκριμένου κινήματος, από την πρώτη στιγμή, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ντυμένοι με κατακόκκινα κοστούμια, λευκά αυστηρά πρόσωπα βγαλμένα από την ιταλική Κομέντια ντελ Άρτε, με τα ιδιαίτερα σύμβολα, την Κλεψύδρα, την Νεκροκεφαλή και το Ψαροκόκαλο ξάφνιασαν στην αρχή το λονδρέζικο κοινό και γρήγορα η δράση τους απλώθηκε σε 33 χώρες.

Σκοπός του κινήματος είναι η άσκηση πίεσης στους θεσμούς της εξουσίας για θέματα περιβάλλοντος με προτεραιότητα εκείνο της κλιματικής αλλαγής . Ήταν μια απάντηση στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) η οποία καταδεικνύει ότι έχουμε μόνο 12 χρόνια για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή που θα οδηγήσει σε αφανισμό τον πλανήτη.

Διαδηλωτές στο Δελχί και στην Ουάσινγκτον κρατώντας σημαίες με την Κλεψύδρα και το Ψαροκόκαλο βγήκαν στους δρόμους να αφυπνίσουν τους συμπολίτες , παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις, τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες να δράσουν σύντομα για να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη. Τον περασμένο μήνα ακτιβιστές της Extinction Rebellion, έκλεισαν μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της γαλλικής πρωτεύουσας . Με σύνθημα, "για τη ζωή καταλαμβάνουμε τη Ριβολί", δεκάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει τη λεωφόρο και τους γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα αυτοκίνητα. "Είμαστε οι υπερασπιστές των ελεφάντων", φώναζαν, τοποθετώντας πλαστικούς σκελετούς σε μια διάβαση πεζών.

Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες σε Derbyshire και Yorkshire, ένα ημιβυθισμένο πλοίο από τούβλα, μία κατασκευή της Extinction Rebellion, έπλευσε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Τάμεση με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την επικείμενη καταστροφή. Διαφωνώντας με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που δεν θεωρεί τις πλημμύρες έκτακτη εθνική ανάγκη, οι εκπρόσωποι του κινήματος δήλωσαν ότι στέκονται αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους διαβεβαιώνοντας τους ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.