ΚΟΣΜΟΣ

Για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον υπουργό Εσωτερικών της Κούβας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις - κυρίως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις - στον υπουργό Εσωτερικών της Κούβας, τον Χούλιο Σέσαρ Γκανταρίγια Βερμέχο, τον οποίο κατηγόρησε για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βενεζουέλα, στις οποίες «ενέχεται» ως επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της νήσου.

Στον Γκανταρίγια Βερμέχο απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, όπως και στους γιους του Χούλιο Σέσαρ Γκανταρίγια Σαρμιέντο και Αλεχάντρο Γκανταρίγια Σαρμιέντο, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Σάββατο.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην Κούβα, αναιρώντας τη διαδικασία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει την οργή της για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Αβάνας στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο. Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που προσπαθεί να ρίξει τον Μαδούρο.

Πέραν των «παραβιάσεων» στη Βενεζουέλα για τις οποίες του προσάπτει ευθύνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κατηγορεί για «αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων κουβανών πολιτών» και για την «παράνομη φυλάκιση 100 και πλέον πολιτικών κρατουμένων» στην Κούβα. Πέραν του πολλαπλασιασμού των κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων στην Αβάνα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ταξίδια Αμερικανών στη νήσο, ενώ αποφάσισε επίσης να επιτρέψει σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον προσώπων ή εταιρειών που αξιοποιούν υποδομές και περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν μετά την επανάσταση στη νήσο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.