ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με το Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Την ύπαρξη ακόμη "μεγάλων αποστάσεων σε ότι αφορά το περιεχόμενο" των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, επισημαίνει ο αρχηγός του κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), με την ευκαιρία της έναρξης αυτή την εβδομάδα της εργασίας των υποομάδων ειδικών θεμάτων των δύο αντιπροσωπειών.

Ο ίδιος, αφήνοντας αναπάντητο ακόμη το ερώτημα πότε θα υπάρξουν ενδιάμεσα αποτελέσματα, σημειώνει πως οι τωρινές διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων δεν μπορεί να συγκριθούν με εκείνες το φθινόπωρο του 2017 ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στο (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, καθότι, όπως παρατηρεί, αυτά τα δύο κόμματα είχαν κατέλθει στις τότε εκλογές με σχεδόν ίδια προγράμματα.

Υπενθυμίζεται πως Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα των Ελευθέρων είχαν σχηματίσει τελικά μεταξύ τους κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και παρέμεινε στην εξουσία μόνον 17 μήνες, μέχρι τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν κατέρρευσε εξαιτίας της διαβόητης "Υπόθεσης Ίμπιζα", στην οποία φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι τωρινές διαπραγματεύσεις διεξάγονται από την περασμένη εβδομάδα σε έξι κεντρικές ομάδες και σε 33 υποομάδες διαπραγμάτευσης ειδικών θεμάτων, ενώ ανοικτό παραμένει το πότε θα υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας καθοδήγησης με τους επικεφαλής της, τον εντολοδόχο καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, οι οποίοι έχουν εκτιμήσει σε δηλώσεις τους πως ο στόχος να υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, η έναρξη συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, δεν σημαίνει αυτόματα και μία θετική κατάληξή τους.

Οι διαφορετικές θέσεις των δύο κομμάτων σε μία σειρά θεμάτων, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις, προσαρμογές, υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, ώστε τελικά να είναι δυνατή μία συμφωνία για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, προμηνύουν μία έντονη και δύσκολη διαδικασία, χωρίς να είναι γνωστός ο χρονικός ορίζοντας διάρκειάς της.

Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που από τους Πράσινους θεωρείται "μάλλον απίθανο", με τον Βέρνερ Κόγκλερ να δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν "το ταχύτερο δυνατό, αλλά και τόσο, όσο κρίνεται αναγκαίο".

Ο εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, θα είναι στοχευμένη, συνεπής, ειλικρινής και με αμοιβαίο σεβασμό.

Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει στις 7 Οκτωβρίου από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος είχε αρχικά διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και με αντιπροσωπείες των άλλων τεσσάρων κομμάτων.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δύο επιλογές για τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει , τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και τους με τους Πράσινους, με τους οποίους διεξάγει τώρα συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.

Της διεξαγωγής συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης είχαν προηγηθεί οκτώ γύροι διερευνητικών επαφών που ο εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διεξήγαγε μόνον με τους Πράσινους, καθότι τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποχωρήσει σε σύντομο διάστημα από αυτές, ζητώντας να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.