ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε χθες, Κυριακή, τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διαξήχθησαν στη χώρα σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι όμως αποδυναμωμένος και δεν κατάφερε να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που το ακροδεξιό Vox έγινε τρίτη δύναμη στη χώρα, κυρίως εξαιτίας της καταλανικής κρίσης.

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα από το 2015, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 έδρες, έναντι 123 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

Υπό τις ενθαρρυντικές κραυγές των υποστηρικτών του ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και
να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ακυβερνησία ξανά - Ψυχρολουσία από τον διπλασιασμό των εδρών για το ακροδεξιό Vox

Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση, όπως μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Σάντσεθ θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάθε φορά με το κοινοβούλιο για να περάσει τα μέτρα που επιθυμεί.

Τέσσερις εκλογικές διαδικασίες σε ισάριθμα χρόνια... Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση... Ένα αγανακτισμένος από τις δυσκολίες κόσμος και μία μεγάλη και άκρως σημαντική περιοχή, η Καταλονία, να επιμένει στην απόσχιση... Οι τράπεζες προχωρούν καθημερινά σε δεκάδες κατασχέσεις κατοικιών, ενώ οι μισθοί, σε σχέση με το κόστος ζωής, παραμένουν χαμηλά για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας...

Η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου «φλέγεται», καθώς η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση διαρκεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχαν υπολογίσει οι «ειδικοί αναλυτές».

Όλα τα παραπάνω καλλιέργησαν το έδαφος για κάτι που η Ευρώπη απευχόταν, αλλά που όμως δεν έκανε το παραμικρό για να το αποτρέψει, παρακολουθώντας με το «γνώριμο» μπλαζέ ύφος της τις εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω, καλλιέργησαν το έδαφος στην ακροδεξιά της Ισπανίας, καθώς στις χθεσινές εκλογές, η είδηση δεν ήταν η πρωτιά του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ο διπλασιασμός των εδρών του ακροδεξιού Vox. Ενός κόμματος, που συγκέντρωσε το 15,1% των ψήφων, κερδίζοντας 52 έδρες. Πώς μεταφράζεται το 15,1% σε αριθμό ψήφων στην Ισπανία; Σε κάποια εκατομμύρια, σχεδόν 3,5 εκατ. Ισπανοί... Σε μία περιοχή, που μία ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν, προκάλεσε αμέτρητα δεινά στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη.

Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι η ιστορία δεν θα επαναλειφθεί, η Ευρώπη παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις στην Ισπανία, την ίδια στιγμή που τα ακροδεξιά, φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα ολένα και γιγαντώνονται. Μία Ευρώπη που υπέστη νέα ψυχρολουσία, αυτή τη φορά από την Ιβηρική, την ίδια στιγμή που δεν έχει βρει «φάρμακο», «ασπίδα» για την ακροδεξιά της Λεπέν στη Γαλλία, για την άνοοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία, για τα ακροδεξιά-ρατσιστικά κινήματα στη Γερμανία, για την κατάσταση με την αποχώρηση της Βρετανίας, για τα ποσοστά της ακροδεξιάς σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, για τις κυβερνήσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία και για πολλά ακόμα, τα οποία όλα μαζί, ίσως οδηγήσουν τη «Γηραιά Ήπειρο» σε περιπέτειες και μαζί ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της Ισπανίας, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% και αυτό σημαίνει πολλά. Μόλις 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το τρίτο Vox, το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας, ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός καλείται να κάνει συμμαχίες και υποχωρήσεις. Διότι αυτή τη φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική αδιαλαξία της αντιπολίτευσης. Έχει να αντιμετωπίσει την άκρα δεξιά και μία νέα πραγματικότητα στη χώρα της Ιβηρικής. Μία πραγματικότητα που αναδύεται ως φάντασμα από το παρελθόν και απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποτυχία συμφωνίας για τη σύσταση κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα σημάνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς, η οποία τρέφεται από την ακυβερνησία, την πολιτική ανικανότητα και την ανέχεια της κοινωνίας.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κατέχουν 120 έδρες στο Ισπανικό κοινοβούλιο με ποσοστό 28% και ακολουθεί το PP, με 88 έδρες και 20,8%.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια. Το Vox κερδίζει 52 έδρες στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 15,1%, σχεδόν διπλασιάζοντας τις έδρες που είχε κερδίσει τον Απρίλιο.

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos συγκεντρώνουν ποσοστό 6,8% και 10 έδρες, ενώ οι Unidas Podemos 12,8% και 35 έδρες. 13 έδρες κερδίζουν και οι Sobiranistes, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.