ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΚΚΕ: «Οι πλημμύρες στη Χαλκιδική ανέδειξαν τις διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών»

Οι καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στη Χαλκιδική ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

«Οι ελάχιστοι καθαρισμοί των όποιων ρεμάτων τους οποίους επικαλέστηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες - “μπαλώματα”. Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμοδίους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι). Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών», επισημαίνει.

«Σε αυτή τη φάση, είναι κρίσιμο ο λαός της ΠΕ Χαλκιδικής, με την πάλη του να διεκδικήσει πόρους από κράτος - περιφέρεια - δήμους για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές (κατοικίες, επιχειρήσεις, οδικό δίκτυο, δημόσιες υποδομές, καλλιέργειες, κλπ.) και να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β' κατοικίας) και αποκατάστασης των ζημιών.
  • Να προχωρήσει άμεσα ο καθαρισμός των ρεμάτων και να υπάρξει επιτέλους μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της περιοχής. Να δοθούν έκτακτα κονδύλια για αυτό το σκοπό από ΠΔΕ και πιστώσεις στον προϋπολογισμό της περιφέρειας.

Ειδικότερα για την περιοχή της Ολυμπιάδας:

  • Με δεδομένο ότι δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, αναπτύσσεται η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, επιβάλλεται να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων, καθώς και των φερτών.
  • Να ελεγχθούν στατικά όσα κτίρια και κατοικίες βρίσκονται δίπλα στα ρέματα που πλημμύρισαν.
  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο - επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της "Ελληνικός Χρυσός", που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.

Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασίας από πλημμύρες έχει σαν προϋπόθεση ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Υπενθυμίζεται πως χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.