ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο του Μαξίμου για το προσφυγικό

Κλειστά κέντρα σε 6 νησιά και ενίσχυση μετεγκαταστάσεων

Τη δημιουργία 6 κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη, όπως επίσης και την ενίσχυση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπει ως «πυρήνα» το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού.

Παρότι η κατάσταση στα νησιά είναι πλέον έκρυθμη και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «πολύ λίγα, πολύ αργά», στο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία πιστεύουν ότι με το νέο σχέδιο θα καταστεί διαχειρίσιμο το προσφυγικό, στο μέτρο, βεβαίως, που μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της τις πιέσεις από τις διαρκείς ροές προς την Τουρκία.

Κλειστά κέντρα

Παρότι η επιλογή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων είναι αμφιλεγόμενη –αφού στο παρελθόν η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για την Αμυγδαλέζα και η διεθνής νομοθεσία αναφέρει ότι τα κλειστού τύπου κέντρα αποτελούν την έσχατη λύση...- ο κύβος στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ριφθεί, για δύο λόγους: πρώτον, διότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανά την Ελλάδα ή ακόμη και στα νησιά άνθρωποι που δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι μετανάστες ή πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο. Δεύτερον, διότι στο Μαξίμου εκτιμάται ότι με την δημιουργία κλειστών κέντρων, η κυβέρνηση θα δώσει ένα σήμα στην κοινωνία ότι επιλέγει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, εντός των επόμενων μηνών που εκτιμάται ότι λόγω του χειμώνα οι ροές θα μειωθούν και η Ελλάδα θα έχει μερικούς μήνες για να σχεδιάσει τη διαχείριση του θέματος, θα κατασκευαστούν κλειστά κέντρα μεταναστών-προσφύγων. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή, σε πρώτη φάση, 6 τέτοιων κέντρων σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο), σε δύο νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου (Λέρο, Κω) αλλά και στην Κρήτη. Επί της ουσίας, με εξαίρεση την Κρήτη –που όμως εκτιμάται ότι λόγω του μεγέθους της μπορεί να συμβάλει στην διαχείριση του προσφυγικού σηκώνοντας το βάρος που τής αναλογεί- πρόκειται για τα «προσφυγονήσια», που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος από το προσφυγικό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιχειρεί να «ανακουφίσει» τις τοπικές κοινωνίες, αν και στην χθεσινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζήτησε μεν να κλείσει η Μόρια, αλλά από την παρέμβασή του δεν θεωρήθηκε καθόλου δεδομένη η συναίνεσή του για την κατασκευή ενός κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ακόμη και 10 κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για τα οποία θα αξιοποιηθούν παλιά κτήρια, εγκαταλειμμένα εργοστάσια και κλειστές προαναχωρησιακές μονάδες.

Προσπαθώντας να πείσει

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει πάνω του την εκστρατεία για τη διαχείριση του προσφυγικού, σε δύο μέτωπα: αφενός, να πείσει στο εσωτερικό της χώρας όλους τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς παράγοντες να «βάλουν πλάτη», αφετέρου να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του προς τους Ευρωπαίους εταίρους, καθιστώντας σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι έκρυθμη και απαιτείται η αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς το εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες, στη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες, ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνει μάχες στο εξωτερικό για αλληλεγγύη και να μην υπάρχει αλληλεγγύη στη ίδια τη χώρα».
Ως προς το εξωτερικό μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει την Άνγκελα Μέρκελ πως θα χρειαστεί να ενισχυθεί η Ελλάδα, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δείχνει κατανόηση στο προχθεσινό τηλεφώνημα που είχαν οι δύο ηγέτες.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός πυκνώνει τις παρεμβάσεις του και σε διεθνή ΜΜΕ, ώστε να καταστήσει σαφές στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το μέγεθος του προβλήματος. Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο», επισήμανε χαρακτηριστικά, καλώντας την Ε.Ε. να επικυρώσει και να προωθήσει τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεχόφερ για «μεταρρύθμιση του Δουβλίνου».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.