ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ιλίου

Κουτσούμπας: «Οι δήμαρχοι πρέπει να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος με κινητοποίηση του λαού»

Το Ίλιον επισκέφθηκε, σήμερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Νίκο Ζενέτο και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Στις συναντήσεις παρευρέθηκε, επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο δήμαρχος Ιλίου παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, με τον ΓΓ  του ΚΚΕ να σημειώνει ότι θα φέρει τα ζητήματα αυτά και στη Βουλή και στα υπουργεία, αλλά και στους λαϊκούς αγώνες και παράλληλα να υπογραμμίζει ότι και τα τοπικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική, τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πρώτο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ζενέτος, είναι εκείνο της μη παραχώρησης χώρου για την ανέγερση σχολικού κτιρίου για το 8ο Γυμνάσιο, το οποίο τώρα στεγάζεται σε πολυκατοικία.

Ο δήμαρχος Ιλίου είπε ακόμα ότι σοβαρό ζήτημα είναι η αναστολή της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό κατά μήκος της Λ. Θηβών, ενώ προσέθεσε ότι σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται και οι αστικές συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την περιοχή.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος συμπεριέλαβε το θέμα του Πάρκου Τρίτση, χαρακτήρισε «άθλια» τη συντήρηση των οδοστρωμάτων, ενώ πρότεινε να εξεταστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό από την Ψυττάλεια για άρδευση.

Επίσης ο κ. Ζενέτος αναφέρθηκε στην πρότασή του προς την ΔΕΗ για τοποθέτηση "έξυπνων" μετρητών σε νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρεών, έτσι ώστε χωρίς η ΔΕΗ να σταματήσει την διεκδίκηση των χρωστούμενων, ο Δήμος να αναλάβει την κάλυψη της δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος μετά την τοποθέτηση των μετρητών αυτών, προκειμένου να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες των νοικοκυριών αυτών.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διευθετηθεί η αξιοποίηση του Μουσείου Ραδιοφωνίας «για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα», είτε από τον Δήμο, είτε από την ΕΡΤ.

Μίλησε για διακοπή χρηματοδότησης των ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι από το 2016, ο Δήμος Ιλίου έχει υποστεί απώλειες ύψους 5.500.000 ευρώ. Ζήτημα υπάρχει και σε ότι αφορά την χρηματοδότησης κατασκευής κοιμητηρίου, στον Ασπρόπυργο, που θα καλύπτει τις ανάγκες 6 όμορων δήμων, με τον κ. Ζενέτο να σημειώνει ότι το έργο «δεν είναι επιλέξιμο για την ΕΕ».
Επιπλέον, προβληματική είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του αμαξοστάσιου του Δήμου.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταρχήν τόνισε ότι «θεωρούμε υποχρεώσή μας τις επισκέψεις αυτές» και την ανάδειξη καθώς και τη διεκδίκηση για λύσεις και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος.

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι και τα τοπικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική, τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση, περνούν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τελικά φορτώνονται στον λαό, προσέθεσε «επιμένουμε ότι ο (κάθε) δήμαρχος πρέπει να διεκδικεί από το κεντρικό κράτος, βεβαίως θα διαχειριστεί σειρά ζητημάτων, αλλά απαιτείται να υπάρχει αγωνιστική διάθεση και κινητοποίηση του λαού».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τα ζητήματα αυτά και στη Βουλή και στα Υπουργεία, αλλά και στους λαϊκούς αγώνες.

Ως προς τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ζενέτος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό, για την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και για μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
Για το θέμα του κοιμητηρίου υπενθύμισε ότι η ΕΕ αποφασίζει ότι δεν είναι επιλέξιμα όσα έργα δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αναφορικά, δε, με το θέμα του Πάρκου Τρίτση, ο Δ. Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επαγρυπνεί ιδιαίτερα σε ότ,ι αφορά κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή εμπορευματοποίησης του Πάρκου, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί το ενιαίο του Πάρκου», ενώ είναι αναγκαία και η στέλεχωση με προσωπικό.

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου

Στη συνέχεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, όπου ο πρόεδρος του σωματείου, Διονύσης Πολίτης, του παρέδωσε υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με πρώτο εκείνο του παγώματος των προσλήψεων από το 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου. Επακόλουθο της έλλειψης προσωπικού και της αύξησης αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι, όπως επισήμανε ο κ. Πολίτης, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η ανάθεση στους εργαζόμενους "παράλληλων καθηκόντων" και με αυτόν τον τρόπο "απλώς μεταφέρεται το πρόβλημα".
Οι εργαζόμενοι επίσης ζητούν την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια, την επαναφορά των δώρων και την επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου και του καθηκοντολογίου.
Το Σωματείο Εργαζομένων, επίσης, αντιτίθεται στην «προσπάθεια φίμωσης και ελέγχου των σωματείων» καθώς και στην εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες, επισημαίνοντας, επιπλέον ότι «πρόκειται για υπηρεσίες φιλέτα».

Ο Δ. Πολίτης δεν παρέλειψε να αναφέρει και από την πλευρά του την κακή συντήρηση του στόλου των αυτοκινήτων του Δήμου και την ακαταλληλότητα του αμαξοστασίου.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι υποχρέωση του κόμματος οι συναντήσεις με τους εργαζόμενους, «η εργατική τάξη είναι η δύναμη του μέλλοντος» είπε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα προβλήματα των εργαζομένων και στη Βουλή.

Επισήμανε ότι «το ξεζούμισμα των εργαζομένων γίνεται και στην καπιταλιστική κρίση και στην καπιταλιστική ανάκαμψη» και προσέθεσε: «Η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ή μειώνονται, υπάρχουν εργατικές σχέσεις-λάστιχο, και όχι μόνιμη δουλειά. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι».
Τόνισε ότι δεν αναγνωρίζουμε τους νόμους που δυσκολεύουν τις απεργίες, ότι το εργατικό κίνημα

ενωμένο ταξικά πρέπει να αντιπαλέψει συνολικά αυτήν την πολιτική και ότι μέσα στο κίνημα πρέπει να γίνεται ζωντανή η διαπάλη, ενώ η ενότητα πρέπει να οικοδομείται σε ταξική βάση.
Είπε ότι το ΚΚΕ είναι σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, και θέτει ψηλά το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και τις προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνολικά άλλη κοινωνία και άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα με τους εργαζόμενους στην εξουσία και τόνισε ότι ο καθημερινός αγώνας των εργαζομένων και του λαού πρέπει να συνδέεται με τον στόχο της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να τονίζει την αναγκαιότητα αυτή παρά τις βρώμικες επιθέσεις εναντίον του.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ιλίου έδωσε στον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ το Λεύκωμα και το μετάλλιο της πόλης, ενώ τον ενημέρωσε και για δύο σημαντικά ευρήματα στην περιοχή, εκ των οποίων το πρώτο είναι το "αρχαιότερο οικολογικό μήνυμα", και το δεύτερο αφορά την κάτω γνάθο πιθήκου που χρονολογείται 7.154.000 χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.