ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων για τα οξυμένα προβλήματα φτώχειας

Λίβανος: Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους σήμερα στη Βηρυτό και άλλες πόλεις του Λιβάνου, συνεχίζοντας το κύμα των διαδηλώσεων που έχουν παραλύσει τη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον της κυβερνώσας τάξης στον Λίβανο από τις 17 Οκτώβρη, με αφορμή την επιβολή φόρου στις τηλεπικοινωνίες και τα συσσωρευμένα οξυμένα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης, με τις κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής να έχουν οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Κλειστοί δρόμοι, κλειστά σχολεία λόγω των διαδηλώσεων

Αρκετοί κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί στη Βηρυτό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τρίτη εβδομάδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έχουν κλείσει δρόμους και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Τρίπολης στα βόρεια και μιας περιοχής νότια της Βηρυτού, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Λίγες μέρες μετά την παραίτηση του σουνίτη πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στις 26 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, προσπάθησε να κατευνάσει τα πλήθη των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών. «Χρειάζεται κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από άτομα με ικανότητες και όχι με κομματικές ταμπέλες» είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε υπομονή, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τη μετάβαση σε μία αστική δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία δεν θα στηρίζεται πλέον στο δαιδαλώδες σύστημα εξουσίας. Σύστημα που θεσπίστηκε μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, ώστε να εξασφαλίσει την αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων Σιιτών και Σουνιτών στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Το διάγγελμα που απηύθυνε ο Αούν το βράδυ της Πέμπτης δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους χιλιάδες διαδηλωτές, που ξαναβγήκαν στους δρόμους, ενώ από την κυβέρνηση επιχειρείται να παρουσιαστεί μια εικόνα «κανονικότητας» με το άνοιγμα μερικών κεντρικών δρόμων (με πρωτοβουλία του στρατού) και την επαναλειτουργία των τραπεζών από την 1η Νοέμβρη, οι οποίες είχαν κλείσει για πάνω από 10 μέρες.

Police remove anti-government protesters blocking a main highway in Beirut, Lebanon, Monday, Nov. 4, 2019. Protesters closed major roads in the capital Beirut and around wide parts of Lebanon paralyzing the country as the political crisis over the formation of a new government worsens. (AP Photo/Hassan Ammar)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.