ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Το Μουσείο είναι ένας πολιτιστικός χώρος για την πόλη και χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας

Τα 110 χρόνια ζωής γιορτάζει το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με σπουδαίες εκδηλώσεις και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τίμησε όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την ανάδειξη του σπουδαίου πολιτιστικού γεγονότος και των κορυφαίων εκθεμάτων στον χώρο.

Η κυρία Μενδώνη προσερχόμενη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου τόνισε ότι "είναι μια ξεχωριστή ημέρα και για το Μουσείο Βόλου αλλά και για τον Βόλο καθώς συμπληρώνονται 110 χρόνια λειτουργίας του Αθανασάκειου Μουσείου. Είναι από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας οι εκθέσεις του και επομένως έχει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους αρχαιολόγους που κατέθεσαν την ψυχή τους για την αρχαιολογία του Βόλου όπως ο Αρβανιτόπουλος, ο Θεοχάρης, ο Χουρμουζιάδης και τόσοι άλλοι. Είναι ένα μουσείο που μας επιτρέπει να θυμηθούμε τους μεγάλους ευεργέτες όπως τον Αθανασάκη που επέμεινε και διέθεσε μεγάλο μέρος περιουσίας του για να χαιρόμαστε αυτό το σπουδαίο Μουσείο. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη, γιατί για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, μαζί με τον Κώστα Καρτάλη είχαμε κάνει τεράστια προσπάθεια για την επέκταση του Μουσείου Βόλου για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό σήμερα. Με αίθουσες και χώρο που προσδίδουν ιδιαίτερη αξία. Περισσότερο απ' όλα το μουσείο αυτό έχει πετύχει να είναι ένας πολιτιστικός χώρος για την πόλη, να γίνονται ποιοτικές εκδηλώσεις με την φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και οι εκδηλώσεις αυτές να είναι ανοιχτές στον κόσμο κι εκτός από το ρόλο του που είναι η ανάδειξη και προστασία αρχαιοτήτων αποτελεί και έναν χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες».

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στην ιδέα του Πολιτισμού γενικά και τόνισε με έμφαση ότι «ξεπερνώντας ιδεολογίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος, σας θυμίζω ότι ο ένας είναι ο βασικός άξονας του υπουργείου: Δεν εκχωρούμε το δημόσιο αγαθό που λέγεται Πολιτισμός και έχουμε δικαίωμα να το απολαμβάνουμε όλοι μας. Άλλωστε τα μνημεία όχι μόνο όταν τα αγαπούν οι ειδικοί, αρχαιολόγοι, τεχνικοί, φύλακες, αλλά όταν τα αγαπάει ο κόσμος».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημήτρης Χορταργιάς που ήταν και συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και οι βουλευτές Μαγνησίας της συμπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν το αίτημα του δημάρχου Βόλου για την δημιουργία του Μουσείου της Αργούς, αφού ολοκληρώνονται οι μελέτες και θα μπει με την στήριξη του υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην τροχιά της υλοποίησης.

Ακολούθησε σπουδαία μουσική εκδήλωση και αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στους χώρους του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου όπου στάθηκε με θαυμασμό μπροστά στις μοναδικές παγκοσμίως Επιτύμβιες Στήλες των Παγασών, αλλά και στα ευρήματα των ανασκαφών από τους νεολιθικούς οικισμούς του Διμηνίου και του Σέσκλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.