ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στο STAR Κεντρικής Ελλάδος

«Μεθοδεύουν παραγραφή στη Novartis μη ψηφίζοντας την ερμηνευτική δήλωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών»

Για το σκάνδαλο Novartis, την προανακριτική, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδος και η οποία προβλήθηκε σε μαγνητοσκόπηση το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σύνθημα "πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου", απευθύνεται στον απλό καθημερινό κόσμο, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, για τη συνδημιουργία ενός κόμματος ανοικτού, μαζικού, συμμετοχικού, δημοκρατικού. "Να συγκροτήσουμε τη μεγάλη παράταξη της αριστεράς, την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς", "χωρίς να θέλουμε να πάρουμε πιστοποιητικά κοινωνικών πολιτικών φρονημάτων από τον κόσμο που προσέρχεται", τόνισε. Δήλωσε δε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στις λίστες του ηλεκτρονικού ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για την προανακριτική επιτροπή, είπε πως "είναι καταφανέστατα μια προσπάθεια, όχι απλά αντιπερισπασμού, αλλά και μία επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών". Αναφορικά με την εξαίρεση των βουλευτών Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, έκανε λόγο για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα". Μίλησε και για "μεθόδευση" της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να αποφύγουν "τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν, αν ήταν μέσα, στον κ. Φρουζή". Συμπλήρωσε ότι "θέλουν να στήσουν αυτή τη φαρσοκωμωδία της σκευωρίας καλώντας αυτούς τους δύο υπουργούς να καταθέσουν ως μάρτυρες".

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "οι Τζανακόπουλος και Πολάκης μαζί με τους υπόλοιπους 5 αποτελούν την 7άδα που έχω ορίσει να εκπροσωπούν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του Προεδρείου της Επιτροπής, άρα της πλειοψηφίας, αλλά κατ' επέκταση και του Προέδρου της Βουλής να εφαρμοστεί η νομιμότητα". Ξεκαθάρισε ότι "εμείς δεν θα προχωρήσουμε βεβαίως σε εξαλλοσύνες, εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού: "θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα»".

Σε ερώτηση για το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, πως "ανέδειξε με συγκλονιστικό τρόπο ότι η ελληνική πτυχή του διεθνούς σκανδάλου Novartis είναι μια πτυχή που πραγματικά συγκλονίζει, όχι το πανελλήνιο, συγκλονίζει την Ευρώπη" και πως γίνεται αντιληπτό στο ντοκιμαντέρ "το πώς μεθοδικά στήθηκε μια βιομηχανία εκμαυλισμού και διαφθοράς πολιτικών, δημοσιογράφων και γιατρών".

"Μεθοδεύουν παραγραφή για Novartis μη ψηφίζοντας την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 86 που αφορά στην ευθύνη υπουργών, αποκαλύπτοντας ότι ετοιμάζει επιστολή προς τον Πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης επ' αυτού. Με σκοπό, είπε, να επισημάνει "σε όλους τους βουλευτές ότι είναι ένα ζήτημα θεσμικό στο οποίο όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων". "Μας δίνετε μια ευκαιρία να καταργήσουμε αυτό το άθλιο άρθρο 86, το άρθρο που αφορά τον λεγόμενο νόμο περί ευθύνης υπουργών και ταυτόχρονα μας δίνετε μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα ισχύ του άρθρου αυτού...", είπε.

Ειδικότερα, υπενθύμισε πως η πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής είχε θέσει στο άρθρο 86 μια ερμηνευτική διάταξη, με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία των υπουργών, δεν συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, αλλά επ' ευκαιρία αυτών, "ερμηνευτική δήλωση την οποία η ΝΔ σήμερα δεν ψηφίζει στη Συνταγματική Αναθεώρηση".

Μεταξύ άλλων είπε ότι "η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση". Πρόσθεσε ότι το κάνουν αυτό γιατί "αν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων". Εκτίμησε πως "με αυτή τους της κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής, διότι θα ισχυριστούν ότι εφ΄όσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ΄ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού".

"Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον ακραίο λαϊκισμό που εξέθρεψε"

Σχολιάζοντας γύρω από το θέμα του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να διαχειριστεί ένα δύσκολο θέμα, τότε η αντιπολίτευση έβγαινε και έλεγε ότι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα της ρητορικής που η ίδια εξέθρεψε και μπροστά στην ανετοιμότητα της να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα στην πράξη", προσθέτοντας ότι "εξέθρεψαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν έναν ακραίο λαϊκισμό. Όπως κάνανε στο Μακεδονικό, έτσι κάνουν και στο προσφυγικό". Ανέφερε πως "δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες ο κ. Μητσοτάκης". "Η κ. Μπακογιάννη βγήκε και πήρε ξεκάθαρη θέση. Ο ίδιος κρύβεται γιατί θέλει να πατά σε δύο βάρκες και στο ρεύμα του λαϊκισμού και ταυτόχρονα να έχει αποτελεσματική και ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό. Δεν γίνονται και τα δύο", τόνισε.

"Κάποιοι έκαναν καριέρα με την πατριδοκαπηλεία"

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι πρόκειται για "ιστορικό βήμα" και κατηγόρησε ορισμένους πολιτικούς για "πατριδοκαπηλεία". Είπε συγκεκριμένα ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι έχουν πραγματικά πατριωτική έγνοια και προσέγγιση απέναντι στα προβλήματα και ποιοι κάνουνε σημαία ευκαιρίας την πατρίδα με ημιμάθεια ή αμάθεια, με κακή εκτίμηση των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή και με μια εύκολη ρητορική προκειμένου να κερδίσουν πολιτικά αξιοποιώντας τα εθνικά θέματα. Αυτό εγώ το ονομάζω πατριδοκαπηλία. Κάποιοι έκαναν καριέρα μ' αυτό. Ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς έκανε καριέρα μ' αυτό". Πρόσθεσε πως "ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το θέμα βρίσκεται εγκλωβισμένος".

"Σοβαρότητα και σχέδιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα"

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να αντιδράσει σπασμωδικά στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά να έχει σοβαρότητα και σχέδιο. "Η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει να χτίζει συμμαχίες αξιοποιώντας στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή και δεν πρέπει να σταματήσει να λέει φωναχτά σε όλα τα φόρα τις διεκδικήσεις της, που δεν είναι τίποτε άλλο από την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της. Σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις εθνικές μας θέσεις.

"Η μεσαία τάξη, τελικά, δεν θα ευνοηθεί"

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "ενώ αυτή η κυβέρνηση εξελέγη κάνοντας σημαία τη μεσαία τάξη, η μεσαία τάξη τελικά δεν θα ευνοηθεί και αυτή θα είναι το ζητούμενο των επόμενων μηνών και η μεγάλη διαμάχη του επόμενου εξαμήνου και στη Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου".

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει θετικά μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε "να τα δούμε πρώτα τα θετικά μέτρα και ό,τι θετικό θα το στηρίζουμε, γιατί αποτελεί προϊόν της δικής μας προσπάθειας". "Εκτός αν πιστεύει κανείς", είπε, "ότι μέσα σε τρεις μήνες ξαφνικά άρχισε να έχει αναπτυξιακή προοπτική η οικονομία". "Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι έχουμε 4ο Μνημόνιο, τώρα από το 4ο μνημόνιο βρίσκει και δίνει παροχές;", σχολίασε. Πάντως ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ βασίζεται σε στοιχεία αμφισβητήσιμα ως προς την επίτευξη τους και πως εκείνος, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα κάνει την "Κασσάνδρα".

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού

Ερωτηθείς για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "εμείς δεν παίζουμε" και ότι εφόσον είναι η συνισταμένη με βάση τις ανησυχίες και τις προθέσεις όλων των κομμάτων ("εμείς και το ΚΚΕ και άλλα κόμματα βάλαμε ένα όριο") και δούμε ότι πληροί τις προθέσεις, παρότι δεν είναι η πρώτη μας πρόταση, θα την ψηφίσουμε". Πρόσθεσε πως απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει μια κατάληξη, για την οποία ο ίδιος δεν δηλώνει χαρούμενος, και "περιμένω να δούμε τον νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.