ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Σκόπια

Μήνυμα ενθάρρυνσης Σασόλι στη Βόρεια Μακεδονία

«Μήνυμα ενθάρρυνσης» προς τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, επαναλαμβάνοντας «τη στήριξη του ΕΚ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», μιλώντας από το βήμα της Βουλής, σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία.

«Στα Σκόπια είδα ότι οι πολίτες είναι βαθιά ανήσυχοι εξ αιτίας του αδιεξόδου και το κατανοώ πλήρως», είπε, προσθέτοντας «σας ενθαρρύνω να μην χάνετε την ελπίδα σας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μια δυσκολία την οποία σύντομα θα ξεπεράσουμε. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία ενδεχομένως θα αναγνωριστεί. Ελπίζω ότι η χώρα δεν θα αποθαρρυνθεί, αλλά θα αξιοποιήσει αυτό το διάλειμμα για να συνεχίσει το δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Σασόλι τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ευρώπη είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, σε όλους τους θεσμούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πεισθούν και τα λίγα κράτη μέλη που είχαν επιφυλάξεις στο τελευταίο Συμβούλιο».

Αναφερόμενος στους νέους τους οποίους συνάντησε και αντάλλαξε απόψεις, είπε ότι «έχουν πάθος για την Ευρώπη και μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», για να τονίσει ότι «δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε, ανήκουν στην οικογένειά μας, θα την εμπλουτίσουν. Εχουμε κοινό πεπρωμένο».

Κατά την επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη εκτός ΕΕ ως Πρόεδρος του ΕΚ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρόεδρο της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ενώ με τη νεολαία συζήτησε για την Ευρώπη και το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.