ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον «εκβιασμό» Θεοδωρικάκου για επαναληπτική κάλπη

«Μυρίζει μπαρούτι» για πρόωρες εκλογές και εκλογικό νόμο

«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να «εκβιάσει» τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έναν νέο εκλογικό νόμο, επισείοντας την δαμόκλειο σπάθη των διπλών εκλογών προς την Κουμουνδούρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πολλές φορές ότι το σενάριο των διπλών εκλογών είναι στο τραπέζι, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική και να ισχύσει, στις μεθεπόμενες εκλογές, ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα «δίνει» εύκολα σταθερές κυβερνήσεις.

Προειδοποίηση Θεοδωρικάκου

Η συζήτηση, λοιπόν, αναθερμάνθηκε χθες, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί διπλών εκλογών. «Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος», επισήμανε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εκφράζοντας, επί της ουσίας, το εξής δίλημμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είτε να συναινέσει με τη ΝΔ για έναν νέο εκλογικό νόμο προκειμένου να βρεθούν οι 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, είτε να «υποστεί» μία διπλή εκλογική αναμέτρηση. Βεβαίως, στην ίδια συνέντευξή του, ο Τάκης Θεοδωρικάκος φρόντισε να διασκεδάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τα ως «παραμύθια». Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν στο Μέγαρο Μαξίμου ληφθεί απόφαση για διπλές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κάθε λόγο να προχωρήσει σε πρόωρη διάλυση της Βουλής, όσο ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν το «πάνω χέρι» και δεν έχει συσσωρευθεί πολιτική φθορά από την άσκηση της εξουσίας.

Εκλογικός συναγερμός

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν διαρρήδην και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συναινέσουν –ή, μάλλον, να... υποκύψουν- στον «εκβιασμό» Θεοδωρικάκου. Εξάλλου, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απλή αναλογική έχει αξιακά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα συναινούσε στην κατάργησή της, χωρίς να δοκιμαστεί έστω μία φορά σε εκλογές. «Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε πως η ΝΔ δε θα είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης», υπογράμμισε χθες, από βήματος Βουλής, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στην «προειδοποίηση» Θεοδωρικάκου.

Ακόμη οξύτερος ήταν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «πολιτικάντικο εκβιασμό» και επανέλαβε ότι η απλή αναλογική για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «θέμα αρχής» -εξάλλου, υπενθύμισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτείνει την συνταγματική κατοχύρωσή της. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντέχει» κι άλλες εκλογές, αποκλείοντας κάθε σενάριο συναίνεσης με την κυβέρνηση για έναν νέο εκλογικό νόμο.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά κρατά «ζεστά» και τα στελέχη, αλλά και τη βάση του κόμματός του, χρησιμοποιώντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, ο τέως πρωθυπουργός κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση «συναγερμού» -ή, τελοσπάντων, επιφυλακής και ετοιμότητας- ενώ ταυτοχρόνως στέλνει και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια εσωστρέφειας, την ώρα που στο Μαξίμου ασκούνται σε εκλογικά σενάρια επί χάρτου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.