ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το συνέδριο, οι «53» και ο μετασχηματισμός του κόμματος

Μύθοι και αλήθειες για την... «εσωστρέφεια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με... ειρωνικά χαμόγελα υποδέχονται στην Κουμουνδούρου τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χείλος της εσωστρέφειας, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες και προτεραιότητες που θέτουν διάφορες πλευρές του κόμματος εν όψει του συνεδρίου του ερχόμενου Απριλίου.

Όπως, μάλιστα, πληροφορείται το matrix24.gr, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στους συνομιλητές του πως «διασκεδάζει» διαβάζοντας τα δημοσιεύματα περί εσωστρέφειας, καθώς ο ίδιος «ξημεροβραδιάζεται» καθημερινά στα γραφεία του κόμματος, κρατά ανοιχτή την πόρτα του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς το κλίμα σε όλους τους... ορόφους του κτηρίου, αλλά και στις νομαρχιακές οργανώσεις ανά την Ελλάδα. «Όποιοι μιλούν για εσωστρέφεια, προφανώς δεν θυμούνται τι γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών ή τι προβλήματα είχαμε με το Αριστερό Ρεύμα και τον Λαφαζάνη», είναι η φράση που αποδίδεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνομιλητές του να εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως ο μετασχηματισμός του κόμματος θα προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει το στοίχημα της ανανέωσης και της εγγραφής νέων μελών.

Ο ρόλος των «53»

Πάντως, στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα έχουν κυρίαρχο ρόλο οι ενστάσεις και η εσωκομματική κινητικότητα που επιδεικνύουν οι «53». Μάλιστα, κατά πολλούς, αυτή η τάση περιγράφεται ως η «εσωκομματική αντιπολίτευση», παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ως άτυπος επικεφαλής των «53») ξεκαθαρίζει σε όλες τις συνομιλίες του πως «δεν διεκδικεί ρόλο αρχηγού εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Σε κάθε περίπτωση, οι «53» προφανώς έχουν τις δικές τους απόψεις και επιδιώκουν να τις θέσουν επί τάπητος στον εσωκομματικό διάλογο. Για παράδειγμα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν εκλογή του αρχηγού από την βάση, αλλά ούτε και την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από αυτές τις ενστάσεις, πολλοί «βλέπουν» τις αντιρρήσεις τους ως προς τις «αθρόες» «μετεγγραφές» στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε πρόκειται για το κεντρικό πολιτικό επίπεδο είτε για τοπικά στελέχη που προσέρχονται στις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος. Επίσης, το «όχι» των «53» στην εκλογή αρχηγού από τη βάση «συνομιλεί» με το αίτημά τους να μην μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «αρχηγοκεντρικό κόμμα» - κάτι, όμως, που έχει ήδη γίνει από την ίδια την πραγματικότητα, αφού όλοι παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα είτε δεν μπορεί να υπάρξει, είτε δε θα είναι ο ίδιος.

Συν τοις άλλοις, ακόμη και στο κείμενο της «διακήρυξής» τους, οι «53» ξεκαθαρίζουν ότι ως προς την στρατηγική στόχευση (μετασχηματισμός, διεύρυνση, νέα προγραμματική πρόταση προς τους πολίτες, συμμαχίες και επιδίωξη κυριαρχίας στον προοδευτικό χώρο), συμφωνούν απολύτως και στηρίζουν την ηγεσία του κόμματος.

Μηνύματα Τσίπρα

Πάντως, παρότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμία σχέση με την... «κρίση εσωστρέφειας» που πολλά ΜΜΕ περιγράφουν, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη στέλνει τα δικά του μηνύματα, ενόψει του Συνεδρίου της προσεχούς Άνοιξης. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας από την Κοζάνη, επισήμανε ότι «ένα τεράστιο και απαράδεκτο έλλειμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% και του 32% σε συνθήκες ήττας, η νέα κυβερνώσα αριστερά της εποχής μας, να έχει μια οργανωτική δομή που βρίσκεται εκεί που ήταν όταν είχε 3% στην ελληνική κοινωνία».

Επίσης, πριν μερικές ημέρες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε μεν ότι θα επανεκλεγεί από το συνέδριο, όμως τόνισε ότι το θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής αρχηγού είναι ανοιχτό: «Εγώ διαφώνησα με ένα μοντέλο εκλογής από μια βάση απροσδιόριστη», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί οτι το πρόβλημα δεν είναι να εκλέγει αρχηγό η βάση, αλλά να είναι... απροσδιόριστη η βάση αυτή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.