ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

«Μονομαχία» Μητσοτάκη με Τσίπρα-Γεννηματά

Υψηλοί τόνοι αναμένονται αύριο στη Βουλή, καθώς στην Ώρα του Πρωθυπουργού ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να απαντήσει στις δύο ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτά τον πρωθυπουργό για τη διαφθορά και την εγκληματικότητα των «λευκών κολλάρων», αναφερόμενος στην ασυλία που δίνει η κυβέρνηση στα τραπεζικά στελέχη, αλλά και στην πρόβλεψη να αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί όλων κατηγορούνται για διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» αν δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους για 18 μήνες. Η Φώφη Γεννηματά, από την άλλη, επικεντρώνεται στο προσφυγικό, καθώς η κυβέρνηση μόλις χθες ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο (5 συν 1 δράσεις για το προσφυγικό) και ενώ η κατάσταση στα νησιά τείνει να καταστεί έκρυθμη και το Μαξίμου εμφανίζεται να ασθμαίνει πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Σύγκρουση για τη διαφθορά

Τα φώτα της δημοσιότητας αναμένεται να μονοπωλήσει η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, την οποία εξάλλου φαίνεται να επιζητεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επανακατέθεσε την ερώτηση, αφού αυτή είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τότε είχε κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «φυγομαχία» από την σχετική συζήτηση.
Το θέμα της ερώτησης Τσίπρα είναι «η επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δράσεις οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του χαρακτηρίζει την πολιτική της «πυγμής» και «νόμου και τάξης» ως «αντιπερισπασμό» για «τα εγκλήματα του λευκού κολάρου». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στον πρωθυπουργό πως ευνοεί «όσους δεν δίστασαν στα χρόνια πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέρχονται απατηλά μέσα και ιδιαίτερα τεχνάσματα και να καταχρώνται τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν, προτάσσοντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και αξιοποιώντας την προνομιακή πληροφόρηση και τις ευκαιρίες που έδινε η συμμετοχή τους σε ένα σύστημα διαπλοκής και θεσμικής και πολιτικής προστασίας τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά έγινε με την τιμολόγηση των φαρμάκων».

Ερωτήματα-φωτιά

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν «αντιλαμβάνεται ον κίνδυνο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η μη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 Συντ. ευνοούσε εσφαλμένες ερμηνευτικές εκδοχές που θα οδηγούσαν σε παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς, όπως στην «υπόθεση Νοβάρτις». Επίσης, τον ρωτά «για ποιον λόγο αφαιρεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων δανείων» οφειλόμενη στο ισχύον -ιδίως μετά και το ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών». Άλλη μία ερώτηση που απευθύνει στονπρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας είναι «τί ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος», ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;».
«Βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας στις 15.10.2019, στην οποία γίνεται λόγος περί «ατιμωρησίας» και «κινδύνου διεθνούς έκθεσης της χώρας», που θα οδηγήσει πλήθος υποθέσεων στον «κάλαθο των αχρήστων», ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις; Περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ;», διερωτάται ο Αλέξης Τσίπρας, απορώντας εκ νέου «αφαιρώντας από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό, ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους»;.

Οι ερωτήσεις της Γεννηματά

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση της κ. Γεννηματά, αυτή θα δώσει στον πρωθυπουργό μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσει τη νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό, κατά την απάντησή του. Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, στην ερώτησή της σημειώνει ότι τα νησιά «εκπέμπουν SOS» και ζητεί από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει «αν θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της». «Η χώρα μας βιώνει σήμερα τις συνέπειες της έξαρσης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Εγκλωβισμένη στις επιταγές της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας που έχει παραδώσει τα "κλειδιά" του προσφυγικού στην Τουρκία.Το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS. Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς», επισημαίνει στην ερώτησή της η Φώφη Γεννηματά, για να προσθέσει τα εξής: «χωρίς εναλλακτικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, η κυβέρνηση έδειξε ανετοιμότητα και χαμηλά αντανακλαστικά και ο αρμόδιος υπουργός ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η "κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη" χωρίς να προτείνει διέξοδο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.