ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα της YouGov

Ο Κόρμπιν παίρνει προβάδισμα από... τους αναποφάσιστους

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, τα πήγε καλύτερα στην χθεσινή πρώτη τηλεμαχία που είχε με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για αντίπαλό του, παρ' όλο που το πρώτο συμπέρασμα δημοσκόπησης που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, έδειξε ότι οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν σχεδόν ισόπαλοι, με μικρό προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον.

Η σχετική έρευνα της YouGov, που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της τηλεμαχίας και ζητούσε από τους θεατές -που ανήκαν και στις δύο πολιτικές πλευρές- να κρίνουν τον νικητή της συζήτησης, έφερνε τους δύο «μονομάχους» με ποσοστά 51% και 49% υπέρ του πρωθυπουργού. Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονταν αυτοί που απάντησαν «δεν ξέρω».

Από το μερίδιο αυτό, που κατά τους πολιτικούς αναλυτές είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, και θα είναι αυτοί τους οποίους θα πρέπει να κερδίσουν τα κόμματα για να λάβουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, φαίνεται περισσότερο κερδισμένος και προηγείται με ποσοστό 59% έναντι 41% του Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, το 71% των αναποφάσιστων είπε ότι τα πήγε καλύτερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το 29% ότι τα πήγε άσχημα, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε 51% για το «καλά» και 49% για το «άσχημα».

Γενικότερα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τους έδωσε την εντύπωση του πιο αξιόπιστου, του πιο αρεστού και αυτού που βρίσκεται πιο κοντά στους κοινούς πολίτες.

Η μέτρηση της YouGov χώριζε τους ψηφοφόρους σε αυτούς που ήταν οριστικά αποφασισμένοι για το πώς θα ψηφίσουν και σε αυτούς που θα περιμένουν να αποφασίσουν αργότερα (αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 20%).

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε το πλεονέκτημα και ανάμεσα στο σύνολο των ψηφοφόρων (προβάδισμα 49%, έναντι 44% του Μπόρις Τζόνσον) και πολύ περισσότερο ανάμεσα στους αναποφάσιστους (66% έναντι 25%). Επίσης, μείωσε το πλεονέκτημα του Μπόρις Τζόνσον για το ποιος φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός, από το 27% στο 21%, ανάμεσα στους αναποφάσιστους.

Έδωσαν τα χέρια Κόρμπιν-Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο αντίπαλός του, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έδωσαν τα χέρια κατά την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και συμφώνησαν να βελτιώσουν το ύφος του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Η χειραψία μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων ακολούθησε την ερώτηση της συντονίστριας του ντιμπέιτ Τζούλι Έτσινγχαμ: "Θα δώσετε τα χέρια και θα δεσμευτείτε για τη βελτίωση της πολιτικής;".

Ωστόσο στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, των Τόρις από τη μία και των Εργατικών από την άλλη, συγκρούστηκαν σφόδρα για το Brexit.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να δώσει "τέλος σε αυτήν την εθνική μιζέρια" και είπε ότι το Εργατικό Κόμμα προσφέρει "μόνο διαίρεση και αδιέξοδο", ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα "λύσουν το θέμα του Brexit δίδοντας σε εσάς, τον λαό, τον τελευταίο λόγο".

Ο Μπόρις Τζόνσον υπολογίζει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα του επιτρέψει να υιοθετηθεί από αυτό η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τις Βρυξέλλες.

"Μόλις περάσουμε την συμφωνία αυτή στο κοινοβούλιο και μπορούμε να το κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσουμε να καταπιαστούμε με τις προτεραιότητες του λαού", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον επιδιώκει έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως τα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν από το τέλος της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου ως τον Δεκέμβριο του 2020.

"Δεν θα καταφέρετε να το κάνετε σε μερικούς μήνες και το ξέρετε πολύ καλά", του επιτέθηκε ο Κόρμπιν, σημειώνοντας ότι θα του χρειαστούν "ίσως επτά χρόνια διαπραγματεύσεων για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία", δηλαδή πολύ περισσότερο από την προβλεπόμενη μεταβατική περίοδο.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του δηλώνει ότι θα σκίσει την συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με μια τελωνειακή ένωση και μια στενότερη σχέση με την ενιαία αγορά, την οποία θα θέσει στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.

Στο πρώτο μέρος της τηλεμαχίας κυριάρχησε το Brexit, ενώ οι δύο ηγέτες διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους και για άλλα θέματα, όπως κυρίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η διένεξη ξέσπασε όταν ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίστηκε ότι θα δοθεί πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του τομέα της υγείας στο NHS με μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Ο Κόρμπιν είπε στον πρωθυπουργό: "Θα πουλήσετε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ και την Big Pharma" και επικαλέστηκε λογοκριμένες αναφορές για "μια σειρά μυστικών συναντήσεων" με τις ΗΠΑ κατά τις οποίες η κυβέρνηση πρότεινε "πλήρη πρόσβαση αγοράς για αμερικανικά προϊόντα στο δικό μας NHS".

Απαντώντας, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι "απολύτως πλαστοί" και ότι "υπό καμία συνθήκη η κυβέρνηση αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση Συντηρητικών δεν θα βάλει το NHS στο τραπέζι οποιωνδήποτε εμπορικών διαπραγματεύσεων".

Η τηλεμαχία αυτή, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ήταν η πρώτη ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία. Επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ που διοργανώθηκε παρά την καταδίκη του από μικρότερα κόμματα που δεν συμπεριέλαβε, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP). Και τα δύο αυτά φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξέφρασαν την λύπη τους που δεν ακούστηκε στο ντιμπέιτ αυτό και η φωνή του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Δημοσκόπηση που έγινε από το YouGov μετά την τηλεμαχία όσον αφορά το ποιος ήταν αυτός που κέρδισε, έδειξε τους δύο αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Τζόνσον να λαμβάνει 51% και ο Κόρμπιν 49%, ενώ "οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Εργατικών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών ότι κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα δύο στρατόπεδα αντιπαρατίθενταν, θεωρώντας καθένα τον δικό του υποψήφιο νικητή του ντιμπέιτ, ενώ ταυτοχρόνως ο λογαριασμός των Συντηρητικών στο Twitter, ο οποίος μετονομάστηκε σε "factcheck UK" με αφορμή την τηλεμαχία, επικρινόταν έντονα για την αλλαγή αυτή ονόματος, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.

Μια από τις δυνατές στιγμές του ντιμπέιτ ήταν τέλος όταν ένας θεατής από το κοινό κατηγόρησε και τους δύο πολιτικούς ότι ρίχνουν το επίπεδο της συζήτησης και διερωτήθηκε πως μπορούν να τους έχουν εμπιστοσύνη.

Ταπεινωτικό ήταν εξάλλου το γεγονός ότι το κοινό, το οποίο προερχόταν και από τα δύο στρατόπεδα, έδειχνε μια ετοιμότητα να γελάσει και με τους δύο μετέχοντες, πράγμα το οποίο έκανε ανοιχτά με ορισμένες από τις δηλώσεις τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.