ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ρόλος των «ειδικών»...

Η διακυβέρνηση μιας χώρας απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό στελεχών σε υπεύθυνες θέσεις. Στελεχών που να έχουν τη γνώση και το θάρρος να επιχειρηματολογούν για την αλήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η σιωπή και η άγνοια υποθηκεύουν την πρόοδο της χώρας.

Στις μέρες μας, για να προσδιορίσουμε την υπευθυνότητα και γνώση των στελεχών κυριαρχεί ο όρος «ειδικός». Για να κερδίσει κάποιος αυτό τον τίτλο απαιτείται να είναι βαθύς γνώστης κάποιου επιστημονικού-τεχνολογικού αντικειμένου, να είναι αδιάφθορος και απρόσβλητος από πιέσεις κάθε κατεύθυνσης και να έχει το θάρρος να εκφράζει τις απόψεις του. Οι πραγματικοί «ειδικοί» είναι υπερ-αναγκαίοι, αλλά και αρκετά σπάνιοι.

Η πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου καθιστά απολύτως απαραίτητη την παροχή συμβουλών προς τους πολιτικούς αρχηγούς από ικανούς επιστήμονες με τα χαρακτηριστικά του «ειδικού». Κάθε απόφαση απαιτεί κορυφαία επιστημονική και τεχνική γνώση.

Ποιοι όμως παίζουν το ρόλο των ειδικών; Η ελληνική πραγματικότητα, διαχρονικά, παραπέμπει στους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους και στους διορισμένους από την εκάστοτε κυβέρνηση, που πιθανόν να μην πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία και επείγουσα την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβούλων στα κέντρα αποφάσεων.

Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική σπουδαιότητα των συμβουλών των ειδικών είναι πολλές φορές τεράστια και αυτό πρέπει να κατανοηθεί από το πολιτικό μας σύστημα και να ενσωματωθεί στην κουλτούρα του.

Με δεδομένη την εκπληκτική ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και τη μέγιστη εξειδίκευση των αναρίθμητων ειδικοτήτων, σήμερα είναι αδύνατο για κάθε ερευνητή να κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να εκφράσει μια έγκυρη άποψη έξω από την ειδικότητά του. Η μόνη, ίσως, συμβουλή που μπορεί να δώσει σε κάποιο πολιτικό είναι η επιλογή κάποιου ή κάποιων άλλων, πιο ειδικών συμβούλων…

Είναι γνωστό ότι οι επιλογές των συμβούλων μπορεί να έχουν τεράστιο όφελος ή τεράστιο κόστος. Το γεγονός αυτό επιβάλλει τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών κανόνων για την καθιέρωση δεξαμενής ειδικών, από την οποία οι πολιτικές ηγεσίες να μπορούν να αντλούν τους κάθε φορά κατάλληλους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απαιτούν λίαν εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι δυνατότητες για μια άλλη πορεία της κοινωνίας μας υπάρχουν. Εκείνο που απαιτείται είναι η πίστη ότι μπορούμε να τη βρούμε και να την ακολουθήσουμε, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Οι κυβερνώντες τη χώρα οφείλουν να απαλλάξουν το λαό μας από τους κομματικούς που τα ξέρουν όλα (και τίποτε) και να αξιοποιήσουν σε θέσεις ευθύνης αυτούς που έχουν ικανότητες, γνώση και ήθος. Ο σημερινός πρωθυπουργός φαίνεται να κατανοεί το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται πολύ θάρρος και βοήθεια από όλους μας. Ίδωμεν...

_______________
Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.