ΚΟΣΜΟΣ

Ανήμερα της ημέρας Διεθνούς Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό...

Παλαιστίνη: Νεκρός από ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιος έφηβος

Ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε σήμερα, από ισραηλινά πυρά καθώς πλησίαζε το τείχος στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο 16χρονος Φαχντ αλ-'Ασταλ υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες που δέχτηκε στην κοιλιά, ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ ακυρώθηκαν επίσημα σήμερα, αλλά κάτοικοι ανέφεραν ότι μικρός αριθμός Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους νέοι, είχαν πλησιάσει το τείχος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις συνθήκες του συμβάντος.

Από τον Μάρτιο του 2018, η Λωρίδα της Γάζας είναι ο τόπος κατά μήκος του τείχους όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις οι οποίες γενικά συνοδεύονται από βίαια επεισόδια, με αίτημα κυρίως την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στον θύλακα.

Από την ημερομηνία αυτή, τουλάχιστον 348 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε ταραχές που ξεσπούν μετά τις συγκεντρώσεις. Άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες προερχόμενες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οκτώ Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των βίαιων αυτών επεισοδίων.

Αρχικά ήταν μαζική η συμμετοχή σε αυτό το κίνημα που διεκδικεί το «δικαίωμα στην επιστροφή» των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Σταδιακά μειώθηκε σημαντικά. Οι διαδηλώσεις ακυρώθηκαν επίσημα σήμερα για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς μετρούν τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.