ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόγμα «μηδενικής ανοχής» από την κυβέρνηση, βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι θέλουν «νέο Γρηγορόπουλο»;

Με το φάντασμα της κοινωνικής έκρηξης να πλανάται πάνω από το πολιτικό σκηνικό, δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και η επίδειξη «πυγμής» εκ μέρους της Αστυνομίας, αποτελούν ένα ασύγγνωστο παιχνίδι με τη φωτιά, λίγες ημέρες πριν τους εορτασμούς της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η χθεσινή ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι η ατζέντα δημόσιας τάξης εισέρχεται για τα καλά στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να καταστήσει σαφές στην κοινωνία ότι αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με τρόπο διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στρατηγική έντασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, όπως προκύπτει από την «δραστηριότητα» της Αστυνομίας, η πολιτική εντολή που έχουν λάβει οι δυνάμεις της Δημόσιας Τάξης φαίνεται πως είναι να ακολουθήσουν το δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τη «δυναμική» -στα όρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας- παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και από την απόφαση των επικεφαλής της επιχείρησης να τραυματίσουν φοιτητές, να κάνουν χρήση χημικών σε ακαδημαϊκό χώρο και, φυσικά, να καταλύσουν το ακαδημαϊκό άσυλο. Τούτων δοθέντων, ήδη από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υιοθέτηση «στρατηγικής της έντασης» αλλά και για «παιχνίδι με τη φωτιά». Ταυτοχρόνως, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν την έντονη ενόχλησή τους για την εκ νέου προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με επεισόδια, έκτροπα και «μπαχαλάκηδες». «Καταντάει πλέον γραφικό», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις βολές που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίβαρο στο... προσφυγικό;

Πάντως, από τους έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές δεν περνά ασχολίαστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει το δόγμα «μηδενικής ανοχής» σε μία συγκυρία που αρχίζει να «χάνει» από τα δεξιά της ως προς το προσφυγικό. Με άλλα λόγια, η υποψία που επικρατεί και στην Κουμουνδούρου είναι ότι το Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει τους «νοικοκυραίους» που διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια το προσφυγικό, «αποζημιώνοντάς» τους με καταδρομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και προβάλλοντας μία άλλη πολιτική σε θέματα δημόσιας τάξης. Το ερώτημα που έχει θέσει εδώ και ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσον «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο» είναι ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που στο Μαξίμου επιμένουν ότι «εφεξής ο νόμος θα εφαρμόζεται, είτε αυτό αρέσει είτε όχι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.