ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολη συγκατοίκηση Βρούτση-Μηταράκη, στο στόχαστρο Χρυσοχοΐδης-Κεραμέως

Πολλαπλασιάζονται οι εστίες εσωστρέφειας σε κυβέρνηση-ΝΔ

Τα πρώτα σύννεφα αρχίζουν να δημιουργούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ, καθώς αφενός έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται συνθήκες... δύσκολης «συγκατοίκησης» σε ορισμένα υπουργεία, αφετέρου οι ενέργειες και η πολιτική ορισμένων υπουργών έχουν ενοχλήσει αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές.

Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και η οργίλη διάψευσή του από κύκλους του υπουργείου Εργασίας έφερε στην επιφάνεια τη δύσκολη σχέση που εδώ και καιρό έχει διαμορφωθεί μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης βρίσκεται σε απευθείας επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φέρεται να διεκδικεί τον δικό του «χώρο» σε σχέση με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός φέρεται να τού έχει δώσει την αρμοδιότητα να διαμορφώσει εκείνος το νέο τοπίο στο Ασφαλιστικό – κάτι όμως το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Γιάννη Βρούτση, συνομιλητές του οποίου κατηγορούν το Νότη Μηταράκη για διαρροές και πρωτοβουλίες άνευ... ενημέρωσης του πολιτικού του προϊσταμένου. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, χρεώνουν στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη χθεσινή διαρροή στο πρακτορείο Reuters πως η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει σε funds απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 12 δισεκατομμρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα στο ασφαλιστικό σύστημα. Πηγές του Γιάννη Βρούτση διέψευσαν το εν λόγω δημοσίευμα, εν γνώσει τους πως ταυτοχρόνως διαψεύδουν και τον... Νότη Μηταράκη. Συν τοις άλλοις, η σχέση των δυο δοκιμάζεται εδώ και καιρό και με τα σχέδια της κυβέρνησης για είσοδο ιδιωτών στον δεύτερο πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης: σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο Νότης Μηταράκης επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο κατόπιν εντολής του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Βρούτσης έχει αποφύγει δημοσίως να επαναλάβει ή και να υποστηρίξει τα σχετικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς φέρεται να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήγειρε ακόμη και ζητήματα συνταγματικότητας.

Όλοι εναντίον Χρυσοχοΐδη

Ταυτοχρόνως, στο διπλό μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας και της διαχείρισης του προσφυγικού, ο αρμόδιος... υπερ-υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βάλλεται πανταχόθεν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ευθύς εξαρχής αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους «γαλάζιους», αφενός διότι προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο, αφετέρου διότι ουδείς είδε με καλό μάτι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «φόρτωνε» διαρκώς με αρμοδιότητες άλλων υπουργείων, καθιστώντας τον έναν πανίσχυρο υπερ-υπουργό. Βεβαίως, οι πρώτες αποτυχίες στο προσφυγικό, όπως επίσης και το γεγονός ότι «ξεχείλισαν» τα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της αβελτηρίας που παρατηρήθηκε στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων στην ενδοχώρα, έφεραν τις πρώτες υπαρκτές και χειροπιαστές γκρίνιες για τις επιδόσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ταυτοχρόνως, η πρωτοβουλία του να παραδεχθεί, σε διεθνές ακροατήριο στην Ευρωβουλή, ότι το προσφυγικό είναι «έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης» της Ελλάδας προκάλεσε νέους τριγμούς στη δύσκολη σχέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το «σώμα» της ΝΔ. Μάλιστα, πολλαπλασιάστηκαν οι εισηγήσεις που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συν τοις άλλοις, ο πολλαπλασιασμός των καταγγελιών για κρούσματα βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, σε συνδυασμό με την υπερβολική βία στην ΑΣΟΕΕ που προκάλεσε κύμα καταλήψεων στις Σχολές έχει φέρει νέες γκρίνιες σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Παρότι η ευαισθησία των στελεχών της Δεξιάς για την αστυνομική βία και καταστολή δεν είναι ιδιαιτέρως οξυμένη, αρκετοί «γαλάζιοι» κατηγορούν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι παίζει με τη φωτιά, ενόψει της μεθαυριανής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και της 6ης Δεκεμβρίου, επετείου από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Αποφασίζομεν και διατάζομεν»

Από τις βολές πολλών «γαλάζιων» δεν έχει ξεφύγει ούτε η Νίκη Κεραμέως: η πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας να ανακοινώσει την κατάργηση 37 τμημάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά την Ελλάδα χωρίς να μπει στον κόπο να ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές προκάλεσε έντονη γκρίνια. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές ζήτησαν από τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, να μεταβιβάσει στο Μέγαρο Μαξίμου την οργή και την αγανάκτησή τους αφενός για την ίδια την πρωτοβουλία της υπουργού, αφετέρου για το γεγονός οτι η Νίκη Κεραμέως προέβη σε άγαρμπους χειρισμούς. «Δεν ακούει κανέναν», «λειτουργεί με την λογική “αποφασίζομεν και διατάζομεν”», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούγονται κατά της υπουργού Παιδείας σε «γαλάζια» πηγαδάκια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.