ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές από τον κεντροδεξιό Γιοχάνις

Ρουμανία: Η Νταντσίλα παραιτήθηκε από την προεδρία του PSD!

Την παραίτησή της ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας Βιορίτσα Νταντσίλα, 48 ώρες μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές από τον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου, είναι μία κίνηση αξιοπρέπειας, όχι αδυναμίας», τόνισε η 55χρονη Νταντσίλα έπειτα από συνεδρίαση του PSD που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

Η Νταντσίλα, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας τον Ιανουάριο του 2018, έλαβε το 34% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, πολύ λιγότερο από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιοχάνις.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές, αλλά, έπειτα από συζητήσεις με συναδέλφους μου, κατανόησα ότι αυτό που έχει ανάγκη το κόμμα είναι μια νέα ομάδα με νέο πρόγραμμα», τόνισε η ίδια.
Οκτώ από τους 16 αντιπροέδρους του PSD ανακοίνωσαν επίσης την παραίτησή τους.

Ο Μαρσέλ Τσιολάτσου, πρόεδρος του κοινοβουλίου, ανέλαβε την προσωρινή προεδρία του κόμματος.

Έπειτα από 21 δύσκολους μήνες η κυβέρνηση Νταντσίλα ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο και αντικαταστάθηκε από ένα κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), στο οποίο ανήκει και ο Γιοχάνις.

Πρώην ευρωβουλευτής, η Νταντσίλα ήρθε στο προσκήνιο μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον πρώην επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναζητήσουν νέο πρόεδρο στις αρχές του 2020, εν όψει των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.