ΕΛΛΑΔΑ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ρουμανία: Ο Κλάους Γιοχάνις φαβορί στον σημερινό πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αναμένεται να επικρατήσει ο 60χρονος κεντρώος φιλελεύθερος Γιοχάνις, συγκεντρώνοντας ποσοστό περί το 40%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρέπει να διενεργηθεί επαναληπτικός γύρος στις 24 Νοεμβρίου, τον οποίο αναμένεται να κερδίσει ο Γιοχάνις.

Έχοντας διαδοχικές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, η χώρα έχει οπισθοχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα πρότυπα κατά της διαφθοράς και βρέθηκε αντιμέτωπη --όπως και η Πολωνία και η Ουγγαρία-- με τις επικρίσεις των Βρυξελλών για το κράτος δικαίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιοχάνις, που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014, έθεσε υπό αμφισβήτηση την επίμαχη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τις προσπάθειες να περιοριστεί η ανεξαρτησία των δικαστών.

Στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον Γιοχάνις βρίσκεται η Βιορίτσα Νταντσίλα, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός, και ο Νταν Μπάρνα, επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ένωση Σώστε τη Ρουμανία. Και οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 20% στις δημοσκοπήσεις.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.