ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητήθηκε η δίκαιη κατανομή των βαρών από το προσφυγικό

Συνάντηση Δένδια με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ

Στην ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των βαρών σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, αλλά και στο ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το θέμα, συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ολλανδός ομόλογός του Στεφ Μπλοκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα το πρωί.

«Όπως η Ελλάδα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι εταίροι μας - και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω, όλοι οι εταίροι μας- χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Γι αυτό η Ελλάδα υποστηρίζει την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών» επανέλαβε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία δε μπορεί να παραβαίνει τα συμπεφωνημένα και δε μπορεί να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Δε μπορεί να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την ΕΕ».

Σημείωσε, επίσης, πως Ελλάδα και Ολλανδία αναγνωρίζουν την ανάγκη να στηριχθεί η Τουρκία, ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού, αλλά περιμένουν «ανάλογη υπευθυνότητα από την πλευρά της ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πω «θα πρέπει να συγχαρούμε την Τουρκία για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει. Ήδη έχει πάρα πολύ μεγάλη κοινότητα προσφύγων». Τόνισε, ωστόσο, πως «θα πρέπει να είμαστε και σαφείς ξεκάθαροι προς την Τουρκία, να της εξηγήσουμε ότι πρέπει να τηρεί τα συμπεφωνημένα. Έχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει τα όσα έχει συμφωνήσει».

Αναφέρθηκε ακόμη στην επείγουσα ανάγκη για ένα νέο και αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στις χώρες προέλευσης, ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι της εγκατέλειψαν να μείνουν στις χώρες τους.

«Είναι αναγκαία η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών» είπε ο κ. Μπλοκ, για να υπογραμμίσει: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ελλάδος να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποδοχής, να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, να ενδυναμώσει την προστασία των συνόρων και βεβαίως να επιταχύνει τις επιστροφές».

Σχολιάζοντας την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παντελώς απαράδεκτους» και ενημέρωσε πως «η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με αναλυτική απάντηση την οποία θα στείλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ότι αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ολλανδίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή έχουν καταστήσει τη χώρα σημαντικό επενδυτικό προορισμό».

«Μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και τις ολλανδικές καλές πρακτικές στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας επί των οποίων θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» είπε ο κ. Δένδιας και έκανε ειδική μνεία στην πρωτοβουλία της Ολλανδίας Orange Grove, η οποία ωφελεί τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

«Προ ολίγων ετών, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος μιας σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης και έκτοτε χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Σήμερα κανείς μπορεί να δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Μπλοκ. «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν παίκτη στην περιοχή με σημαντικό ρόλο να εκπληρώσει», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται σημαντικές πτυχές συνεργασίας της οικονομικής διπλωματίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Πρόκειται για δύο χώρες που περιμένουν στο κατώφλι της κοινής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή τους προοπτική, όπως και η ευρωπαϊκή προοπτική των άλλων χωρών της περιοχής, πρέπει να ενθαρρυνθεί» είπε ο κ. Δένδιας και επισήμανε: «Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του συναδέλφου μου -διερευνώντας τρόπους για να διαμορφωθούν συνθήκες εντός της ΕΕ- ώστε να μπορέσουν οι δύο αυτές χώρες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, με αυστηρή φυσικά προϋπόθεση την εκπλήρωση των κριτηρίων ως προς τη μεταρρυθμιστική τους πορεία».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον κ. Δένδια να χαρακτηρίζει την τριμερή στο Βερολίνο «ένα θετικό βήμα, όπου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για τη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένων Εθνών».

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών του γενικού γραμματέα των ΗΕ», είπε ο κ. Δένδιας. Αναφέρθηκε, όμως, στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στο θέμα και στις παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει καταδικάσει η ΕΕ.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε.

Ενημέρωσε, τέλος, ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.