ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχειρούν να περάσουν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στα... ψιλά

Σειρά πρωτοβουλιών από την Χαριλάου Τρικούπη

Την πλέον... αθόρυβη προετοιμασία συνεδρίου επιλέγει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που επιχειρεί η κορυφαία κομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ στις 24 και 25 Νοεμβρίου να περάσει όσο το δυνατόν ‘στα ψιλά’. Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ρίχνει αλλού το βάρος της, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών για θέματα επικαιρότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το απόγευμα της Κυριακής το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών, ενώ την ίδια στιγμή, σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής εμμένει στην πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία από την είσοδο ακόμα της χώρας μας στο ευρώ, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, αλλά και μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας στην πραγματικότητα όλες τις κυβερνήσεις από αυτή του Κώστα Καραμανλή ως και εκείνη του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες μάλιστα, τη σκυτάλη πήρε η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην ‘Ώρα του Πρωθυπουργού’ για το προσφυγικό, προκειμένου να αναγκάσει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει για το θέμα, που αντιμετωπίζεται ως πρωταρχικό από την Χαριλάου Τρικούπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επέλεξε να ‘απαλλάξει’ την Ευρώπη από την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δίνει όρκους πίστης στην τήρηση των δεσμεύσεων Τσίπρα», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, αναφερόμενοι τόσο στο προσφυγικό, όσο και στη μη μείωση των πλεονασμάτων.

Στην ερώτησή της, η Φώφη Γεννηματά τονίζει για το θέμα ότι «τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του για ένα μείζον πρόβλημα που αφορά σε όλη την ΕΕ και που δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της η Ελλάδα.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής :

«Θέμα: Προσφυγικό – Μεταναστευτικό : Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Kοινωνία εκπέμπουν SOS

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η χώρα μας βιώνει σήμερα τις συνέπειες της έξαρσης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Εγκλωβισμένη στις επιταγές της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας που έχει παραδώσει τα «κλειδιά» του προσφυγικού στην Τουρκία.

Το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS. Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς.

Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, η κυβέρνηση έδειξε ανετοιμότητα και χαμηλά αντανακλαστικά.

Ο αρμόδιος Υπουργός ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η «κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη» χωρίς να προτείνει διέξοδο.

Η χώρα μας όμως δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο, χωρίς νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, ως συνόρων της Ευρώπης. Ζητώντας μόνο μικροδιευκολύνσεις σε θέματα διαχείρισης.

Η εμμονή στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουν ήδη αποτύχει, και η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση της πραγματικότητας δημιουργούν συνθήκες ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Συνθήκες που αντιμετωπίζονται με λογικές, επικοινωνιακής κατά βάση, διαχείρισης, στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά δεν αξιοποιούνται για τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων και των αιτημάτων της χώρας μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός.

1. Θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του «προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της.

2. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του;

Μετά τιμής,

Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρος Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.