ΥΓΕΙΑ

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων συμβάλλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης όσο τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, σε ορισμένα παιδιά

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα - 3 μπορούν να βελτιώσουν την συγκέντρωση σε παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) το ίδιο αποτελεσματικά με τις φαρμακοθεραπείες αλλά αποκλειστικά στα παιδιά που έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα - 3 στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα.

Μελετητές στη Βρετανία και την Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), που διερεύνησαν αυτό το ζήτημα σε δείγμα 92 παιδιών, υποστηρίζουν ότι σε αυτή όπως και σε άλλες ψυχικές διαταραχές υπάρχει ανάγκη για μια προσέγγιση "εξατομικευμένης ιατρικής".

"Τα συμπληρώματα ωμέγα - 3 ήταν αποτελεσματικά μόνο στα παιδιά που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα εικοσιπενταενοϊκού οξέος (eicosapentaenoic acid - EPA) στο αίμα, σαν η συγκεκριμένη παρέμβαση να αναπλήρωνε την έλλειψη ενός πολύ σημαντικού θρεπτικού συστατικού", δήλωσε ο Κάρμιν Πάριαντ, καθηγητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου.

Ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί σημείο εκκίνησης και για άλλες διατροφικές παρεμβάσεις και αναδεικνύει τα οφέλη της εξατομικευμένης ψυχιατρικής σε παιδιά με ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ, είναι μια συχνή πάθηση του εγκεφάλου που επηρεάζει περίπου το 3 - 7% των ατόμων παγκοσμίως. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται προβλήματα συγκέντρωσης, παρορμητικότητας και μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στο σχολείο, τη δουλειά και τις προσωπικές σχέσεις των πασχόντων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Translational Psychiatry", οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King's College και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κίνας, εξέτασαν το ρόλο των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σε 92 παιδιά ηλικίας από έξι έως 18 ετών τα οποία είχαν ΔΕΠΥ.

Στα μισά παιδιά χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ωμέγα - 3 λιπαρών οξέων και στα υπόλοιπα ένα φάρμακο placebo, για μία περίοδο 12 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν χαμηλά επίπεδα εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) στο αίμα παρουσίασαν βελτίωση στην διατήρηση της προσοχής μετά από τη λήψη τριών συμπληρωμάτων ωμέγα - 3.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.