ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ...

Αντίο όλοι, πρέπει να φύγω. Πρέπει να σας αφήσω όλους πίσω και να αντιμετωπίσετε την αλήθεια, τραγουδούσε στη ραψωδία των μποέμ ο Φρέντι Μέρκιουρι. Το θυμηθήκαμε επειδή στις 24 Νοεμβρίου η μυθική φωνή των Queen αποχαιρετούσε τα εγκόσμια. Και το θυμηθήκαμε επειδή η Φώφη Γεννηματά διάλεξε αυτή τη μέρα για να τελειώσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το μυθικό κόμμα της μεταπολίτευσης, το οποίο για τέσσερις δεκαετίες πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα και τον δημόσιο βίο της χώρας. Από χθες, την Κυριακή, το ριζοσπαστικό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου βγαίνει από την κατάσταση νεκροφάνειας που είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τη σκυτάλη την παίρνει και τυπικά το ΚΙΝΑΛ. Το "συνέδριο εξπρές" του ΠΑΣΟΚ έγινε για ένα και μόνον λόγο. Για να σταματήσει η εσωκομματική γκρίνια και η αμφισβήτηση για τα όσα συμβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη και πρωτίστως για να παρατείνει η Φώφη τη θητεία της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ κατά ένα χρόνο. Με την έγκριση του συνεδρίου η κόρη του αειμνήστου Γεννηματά μέχρι το 2021 θα είναι δισυπόστατη: επικεφαλής του ασώματου ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως του ΚΙΝΑΛ. Ούτε ο Παύλος Γερουλάνος ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε κάποιος άλλος επίδοξος δελφίνος της θα μπορούν εφεξής, επικαλούμενοι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, να την αμφισβητούν.

Αναμφίβολα, ο τρόπος που οργανώθηκε και διεξήχθη το συνέδριο του κραταιού -το πάλαι ποτέ- κόμματος της μεταπολίτευσης δεν αντέχει σε καμμία κριτική αφού μάλλον προσομοιάζει με όπερα μπούφα. Τον τίτλο "σύνεδρος" οι φέροντες δεν τον είχαν επειδή εξελέγησαν από την κομματική βάση, αλλά κατ' απονομή, επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν συμμετείχαν σε διαδικασίες είτε του ΚΙΝΑΛ είτε του ΠΑΣΟΚ. Το χειρότερο όμως είναι ότι, στο κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενο συνέδριο, δεν έγινε συζήτηση για τα μεγάλα θέματα, τις προτεραιότητες και τα διακυβεύματα της χώρας ούτε καν για την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις συμμαχίες και το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο του ΚΙΝΑΛ. Εκτός από τη Φώφη Γεννηματά το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο στους "ατακτούντες" Παύλο Γερουλάνο και Νίκος Ανδρουλάκη.

Ο δεύτερος, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την Φώφη Γεννηματά, αναβάλει την αναμέτρηση για αργότερα και μάλλον για το 2021, ένα δηλαδή χρόνο πριν λήξει η θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο. Από ορισμένους καχύποπτους η συμπεριφορά αυτή του Ανδρουλάκη ερμηνεύεται ως παρασκηνιακή συμφωνία με την Γεννηματά να του παραδώσει μελλοντικά τα ηνία του κόμματος, εφόσον το ΚΙΝΑΛ παραμείνει στα απογοητευτικά ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και κατέγραψε και η κάλπη την 7η Ιουλίου στις βουλευτικές εκλογές. Συνεργάτες της Φώφης μάς λένε ότι "όχι μόνον δεν υπάρχει συμφωνία με τον Νίκο, αλλά αν θέλει μπορεί να θέσει τα θέματα ηγεσίας και διενέργειας άλλου συνεδρίου και θα λάβει τις απαντήσεις. Δυστυχώς, δεν θα του αρέσουν και μετά να δούμε τι θα κάνει. Και τι θα λέει στους δικούς του για να τους κρατάει ακόμη άλλα δύο χρόνια σε εγρήγορση και κατάσταση φραξιονισμου". Οι προσκείμενοι στον Ανδρουλάκη δεν σηκώνουν το γάντι και αντί άλλης απαντήσεως παραπέμπουν στην (απογοητευτική είναι η αλήθεια) εικόνα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, με τον Ανδρουλάκη, ο Παύλος Γερουλάνος καταγγέλλει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για "αντιδημοκρατικές πρακτικές και αυταρχική συμπεριφορά", που όπως λέει "δεν ταιριάζουν σε ένα ανοιχτό κόμμα, όπως οφείλει να είναι το ΚΙΝΑΛ εάν θέλει να ξαναγίνει ισχυρός πόλος στο πολιτικό σύστημα και να πρωταγωνιστήσει, όπως το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο βίο των Ελλήνων". Έχει, όπως λέει μαζέψει 2.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού και δημοκρατικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν προτίθεται, όπως μάς είπε, να σταματήσει να μιλάει. "Θα συνεχίσω και μετά τη Δευτέρα να λέω τις απόψεις μου, όσο κι αν κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη ενοχλούνται. Η πολυφωνία ενισχύει τα κόμματα, η σιωπή τα αποδυναμώνει. Αν αυτό δεν αρέσει στην ηγεσία είναι δικό της πρόβλημα, όχι δικό μου και των χιλιάδων μελών, φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θλίβονται με τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στο κόμμα που με τις ιδέες και τις πολιτικές του άλλαξε, στη μεταπολίτευση, την Ελλάδα". Συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι "μετά το συνέδριο, όποιος θελήσει με δηλώσεις και τη συμπεριφορά του να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια, θα πάει σπίτι του". Και προσθέτουν "αν ο Παύλος επιδιώκει να χάσει το ωραίο του κεφάλι, η Φώφη δεν θα του χαλάσει το χατήρι". Μάλιστα κάποιος που διακρίνεται για το λεπτό του χιούμορ και του αρέσει να εκφράζεται με λογοτεχνικό ύφος μάς έλεγε χαρακτηριστικά: Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη.

Φυσικά, "δαίμονα" τον Γερουλάνο δεν τον λες, κάθε άλλο. Ούτε και εισάγει καινά δαιμόνια στην εσωκομματική ζωή της Χαριλάου Τρικούπη. Τα όσα διατυπώνει, στην πλειοψηφία τους βρίσκουν σύμφωνους τους απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους. Μπορεί να έχουν ενστάσεις για τις δυνατότητες του Παύλου να αναδιοργανώσει την Κεντροαριστερά και να αναγεννήσει, από την τέφρα του, το ΠΑΣΟΚ, όμως τα περί του συνεδρίου που λέει για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και τα παλαιά του στελέχη -με εξαίρεση την "προεδρική φρουρά" (και όχι όλους) της Φώφης- είναι περίπου κοινός τόπος. Ακόμη και νεότερα στελέχη, που τουλάχιστον μέχρι πρότινος είχαν καλές σχέσεις με την Φώφη Γεννηματά, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Εύα Καϊλή και η Χαρά Κεφαλίδου, για να αναφερθούμε μόνο σε βουλευτές, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Το ίδιο και αρκετοί άλλοι. Για παράδειγμα ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια Σίμος Κεδίκογλου επισημαίνει: Γιατί γίνονται τα συνέδρια; Για επικαιροποίηση προγραμματικών θέσεων, αποσαφήνιση ιδεολογικού στίγματος, οργανωτική δομή με νέα πρόσωπα, χάραξη πορείας ενδεχομένως και αυτοκριτική. Αφού βέβαια προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία. Ας σκεφτούμε τώρα τι από τα προηγούμενα εμπεριέχει το επικείμενο "συνέδριο" του ΠΑΣΟΚ: μάλλον κανένα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε σε μισή μέρα και με τους συνέδρους διορισμένους. Θα έπρεπε πιο σωστά να ονομάσουμε αλλιώς αυτή τη σύναξη για να μην χάνουν το νόημά τους οι λέξεις.

Σημειώνουμε ότι με τα ανωτέρω συμφωνούν ακόμη και τα στελέχη που πλέον δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα οι συνοδοιπόροι του Γιώργου Παπανδρέου στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά και όσοι εκφράζονται μέσα από τις συλλογικότητες "ΠΑΣΟΚ - Ανασύσταση Ανασυγκρότηση", "Κίνηση '81" και άλλες που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ και οι οποίες, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, συγκροτούν, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κόμματος που ηγείται η Φώφη Γεννηματά και το οποίο πριν από αυτήν έφερε τον τίτλο ΔΗΣΥ, Ελιά και διάφορα άλλα. Ακριβώς αυτή τη διαδρομή, μετά το ΠΑΣΟΚ και πριν το ΚΙΝΑΛ, και τη συχνή αλλαγή των ονομάτων της Χαριλάου Τρικούπη, επικαλούνται η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της για να υποστηρίξουν ότι το ΠΑΣΟΚ απαξιώθηκε πολύ πριν η ίδια τεθεί επικεφαλής. "Τα μνημόνια, η διαμάχη των Παπανδρέου - Βενιζέλου, η διάσπαση και η ίδρυση από τον Γιώργο του ΚΙΔΗΣΟ, το 4% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με επικεφαλής τον Βαγγέλη, οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών και η προσκόλλησή τους είτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη (Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης, Διαμαντοπούλου κ.α.) είτε στον ΣΥΡΙΖΑ (Σπίρτζης, Μαριλίζα, Ραγκούσης κ.α), ήταν που απαξίωσαν το ΠΑΣΟΚ και δεν είναι το όντως "φαστ τρακ" συνέδριο της Φώφης", μάς λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Αξίζει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι ορισμένοι από το στενό επιτελείο της Φώφης δείχνουν να κατανοούν ότι η επιμονή στα διαδικαστικά και κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση των προσκλήσεων στους τρεις διατελέσαντες προέδρους του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος) έβλαψε και δεν ωφέλησε τη Χαριλάου Τρικούπη. Η απουσία του Γ. Παπανδρέου ήταν δεδομένη. Είχε ενημερώσει τη Φώφη ότι θα βρίσκεται στη Βιέννη, όπου πρώην υπουργοί εξωτερικών, όπως η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Γιόσκα Φίσερ, ο Ιγκόρ Ιβανόβ, ο Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ κ.α., θα συζητούσαν (μετά από πρόσκληση του Aspen Ministers' Forum) τις μεγάλες διεθνείς απειλές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Δεδομένη ήταν και η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού η Φώφη θέτοντάς τον εκτός ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά τον εκπαραθύρωσε. Στους συνεργάτες του Κώστα Σημίτη μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε προβληματισμός αν ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε τελικά να νομιμοποιήσει, με την παρουσία του την διάλυση ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο ίδιος υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και πρωθυπουργός. Άλλωστε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν λίγες ημέρες ο Σημίτης είχε πει στη Φώφη ότι "πρέπει να ανοίξει το κόμμα σε πολιτικές, πρόσωπα και συμμαχίες" και η Γεννηματά του υπεσχέθη ότι θα το κάνει τον Φεβρουάριο, όταν και θα συνέλθει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ -τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί- και στην οποίαν "θα συζητηθούν όλα τα θέματαφυσιογνωμίας, στρατηγικής, προγράμματος, πολιτικής και συμμαχιών" που δεν προλαβαίνουν τώρα να συζητήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Αν πάντως κάποιος θελήσει να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ με μια φράση αυτή που αποδίδει πιστά τα διαδραματιζόμενα είναι "τρικυμία σε φλιτζάνι του καφέ". Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για μια ακόμη φορά, κάνει ένα βήμα πίσω. Μόνο που αν συνεχίσει αυτή την τακτική θα πέσει από τη σκάλα, όπως λένε χαιρέκακα άσπονδοι φίλοι του, πολλοί από τους οποίους, διαφωνώντας με την τακτική του, αποφάσισαν να μην πάνε "στο συνέδριο για το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ", αφού όπως λένε "οι λόγοι για τους οποίους δεν αποφασίζεται και τυπικά η διάλυση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαροί οικονομικοί και σχετίζονται αποκλειστικά με τα χρέη και την κρατική επιχορήγηση". Ο Παύλος Γερουλάνος δεν έχει κομματικές δυνάμεις και με τη συμπεριφορά του, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να προσθέσει μία ακόμη πινελιά στην εικόνα του μοντέρνου πολιτικού, που θα τον βοηθήσει στα μελλοντικά του σχέδια του είτε για τον δήμο της Αθήνας είτε για την εκλογή του στο κοινοβούλιο ως βουλευτής της Α' Αθηνών. Είτε ακόμη και για κάποιον άλλο ρόλο, όπως λένε πολιτικοί του φίλοι, σε περίπτωση που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Πάντως και εν κατακλείδι, με αυτού του τύπου τα συνέδρια και με αυτές τις συμπεριφορές καθώς και τη γκρίνια, το ΚΙΝΑΛ (και όχι το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε κατάσταση νεκροφάνειας) δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί καμμία ευκαιρία και δεν πρόκειται να μπει σφήνα στον δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσο αδυνατεί να ανακαλύψει τον τρίτο δρόμο για την Ελλάδα του μέλλοντος και όχι αυτήν του παρελθόντος. Όσο στη Χαριλάου Τρικούπη τσακώνονται για τις αναμνήσεις και το ...σάβανο του μακαρίτη, ο ήλιος θα συνεχίσει να μην ανατέλλει στη Χαριλάου Τρικούπη. Και στο σκοτάδι κυκλοφορούν μόνο φαντάσματα και βρυκόλακες. Δυστυχώς, και για τη Φώφη και για όσους την αμφισβητούν το πλέον δηλητηριώδες σχόλιο γράφτηκε από τον αείποτε φίλο του Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Βέλτσο και σε επτά λέξεις αποδίδει με θαυμαστή ακρίβεια τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Εμπνεόμενος, προφανώς, από το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη προς καταληψίες και υπό τον τίτλο: Εκκενώσεις κτιρίων, γράφει: Φαντάζομαι ότι η Χαριλάου Τρικούπη 50 εξαιρείται.

Και ένα τελευταίο. Ήταν 24 Νοεμβρίου (του 1859) όταν ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε την Καταγωγή των Ειδών. Και στην οποίαν μαθαίνουμε ότι η φυσική επιλογή είναι η διαδικασία εξέλιξης των ειδών, μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι. Όσο λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν απροσάρμοστοι στη νέα πραγματικότητα, οι απόγονοί τους θα είναι ολοένα και πιο λίγοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι αυτή η αλήθεια πέρασε έξω από το "συνέδριο", δεν μπήκε μέσα...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 12:56 29/11/2019

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αναρτηθεί .
    Οι ΕΝΣΤΟΛΟΙ υπάρχουν στα κράτη ΚΑΙ για να ΑΣΚΟΥΝ Συνταγματικά ΝΟΜΙΜΗ κρατική ΒΙΑ και όχι μόνο φιλανθρωπικό έργο μητέρας Τερέζας . ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ , ΔΙΕΘΝΗΣ ανακοίνωση στα παγκόσμια ΜΜΕ της απόφασης της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ 12:00 ΙΣΧΥΕΙ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ για τους παράνομα εισερχόμενους στην Ελληνική Επικράτεια .
    Μπροστά σε κάθε βάρκα στα όρια των Ελληνικών υδάτων από ένα σκάφος Ελληνικού λιμενικού .
    Όλα θα βιντεοσκοπούνται . Αν σχίσουν μόνοι τους την βάρκα θα είναι εντός Τουρκικών υδάτων και ας τους διασώσουν οι Τούρκοι . Οι επιχειρήσεις αυτές θα αναρτηθούν στο παγκόσμιο Δίκτυο σε κατάλληλους ιστότοπους να τους ΔΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΑΦΡΙΚΗ & ΑΣΙΑ . ΝΑΙ , θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και διεθνής ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ κατακραυγή από την λαθρομεταναστευτική βιομηχανία εντός και εκτός Ελλάδος , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΛΥΣΗ σε ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ .
    Ο ανθρωπισμός μας έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ΕΕ, ΤΟΥΡΚΙΑ και Διεθνή Λαθρομεταναστευτική Μαφία .
    ΚΑΝΤΕ ΑΜΕΣΑ αυτό που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ σε 2-3 μήνες ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΧΑΟΥΣ . ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ .
    Θα είναι ΚΑΛΟ ΜΉΝΥΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΤΗΤΑΣ και απέναντι στην Τουρκία που βλέπει μια δειλή ψοφοδεή κοινωνία που 25 χρόνια μετά , ακόμα μυξοκλαίει για 3 νεκρούς επαγγελματίες στρατιωτικούς στα Ιμια του 97 .
    ΝΑΙ οι χιτλεροαλήτες είναι φασισταριά του κερατά, ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΔΕΝ είναι φασιστική ενέργεια . . .Ξ Ε Κ Ο Λ Α ΤΕ από την κομουνιστική προπαγάνδα .
    ΔΗΛΑΔΗ αν οι ΤΟΎΡΚΟΙ ΦΟΡΈΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΣΕ 20.000 καταδρομείς τους και τους στείλουν να περάσουν τον Εβρο ΑΟΠΛΟΙ , . . εμείς δεν θα τους πυροβολούμε αλλά θα τους σπρώχνουμε με τα χέρια ? ? ?
    ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑ . . .

  2. Θ.Τ. 10:54 26/11/2019

    «Και χιούμορ και ουσία! δε. ΝΑΙ εξαιρετικο. Πως το ΄παθε ?

  3. Γιωργος 21:18 25/11/2019

    Εξαιρετικο, ευγε (για μια ακομη φορα) Φελνίκε.

  4. NIKOLAOS 9:03 25/11/2019

    Και χιούμορ και ουσία! Εξαιρετικό!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.