ΕΛΛΑΔΑ

Βολιβία: «Αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας» καταγγέλλει η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε σήμερα «την αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας στην Βολιβία από το στρατό και την αστυνομία».

Αυτή υπερβολική χρήση βίας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και να μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Υπατη Αρμοστής υπενθυμίζει ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την Βολιβία, 14 μετά την φυγή του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες στο Μεξικό εδώ και έξι ημέρες.

«Οι πρώτοι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων διαδηλωτών, αλλά οι πιο πρόσφατοι φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα αναίτιας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη διότι, αντί να κατευνάζει την βία, μπορεί να την επιδεινώσει περαιτέρω», εξηγεί η Μισέλ Μπατσελέτ. «Η κατάσταση στην Βολιβία θα μπορούσε να εκτροχιασθεί εάν οι αρχές δεν την διαχειρισθούν με επιδεξιότητα και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την χρήση βίας και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πέντε αγρότες υποστηρικτές του Εβο Μοράλες σκοτώθηκαν χθες σε προάστιο της Κοτσαμπάμπα, προπύργιο του πρώην προέδρου, όπου συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους χιλιάδες διαδηλωτές με τις δυνάμεις ασφαλείας που τους εμπόδιζαν να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους και κατήγγειλε «την χρήση δυσανάλογης αστυνομικής και στρατιωτικής βίας» για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει επίσης «μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις», δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται από τις 21 Οκτωβρίου «πολλοί από τους οποίους (συνελήφθησαν) τις τελευταίες ημέρες».

Η Υπατη Αρμοστής ζητεί από τις βολιβιανές αρχές να ανακοινώσουν τον αριθμό των συλληφθέντων, των τραυματιών και των νεκρών και απαιτεί «ταχεία, αντικειμενική, διαφανή και πλήρη » έρευνα για τα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.