ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό του προσφέρει πολιτικό άσυλο

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Μοράλες - Ραγδαίες εξελίξεις

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας την Κυριακή, κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία αλλά και το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω Twitter.

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο από την πλευρά της στηλίτευσε το ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες, ως χθες τον τελευταίο εναπομείναντα ηγέτη του λεγόμενου «ροζ κύματος» της περασμένης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική.

«Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», τόνισε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Αρχηγός της αστυνομίας: Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες

Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου. Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου, αφού ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκαν. Η Άνιες, πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δικηγόρος, έκανε την ανακοίνωση μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Página 7. «Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.

Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Έβο Μοράλες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες». Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα». «Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής

Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν. «Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι (...) κατέστη δυνατό να συλληφθεί η πρόεδρος του εκλογοδικείου Μαρία Εουχένια Τσόκε», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξαίροντας το «σχολαστικό έργο» των ανδρών του, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επανεκλογή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.