ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την ταινία «Η Ανατολή Έδυσε»

Βραβείο στον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαηλιού

Βραβείο για την ταινία του μεγάλου μήκους "Η Ανατολή Έδυσε", απέσπασε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαηλιού.

Ειδικότερα, ο γνωστός σκηνοθέτης βραβεύτηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας (DOCFEST) για το ντοκιμαντέρ του "Η Ανατολή Έδυσε" που αφορά στην Μικρασιατική Εκστρατεία και την καταστροφή που ακολούθησε (1919-1922). Το πώς, το πότε και το γιατί κόπηκε ο 'ομφάλιος λώρος' μας με την Ανατολή, αλλά και η εθνική μας αυτή τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τον αυθεντικό λόγο του Μικρασιάτη λόγιου Κώστα Μισαηλίδη, πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Στην βραβευμένη πλέον ταινία, από τα σκληρά πεδία των μαχών, τα ερείπια και τους πρόσφυγες, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα που βασανίζει ακόμα τη μνήμη εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού, στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν συνολικά 100 ταινίες ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους και το παρακολούθησε πλήθος θεατών.

Μεταξύ των συντελεστών της ταινίας ξεχωρίζουν εκτός από τον Αλέξανδρο Παπαηλιού που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, η ιστορικός σύμβουλος Ειρήνη Σαρίογλου, ο Γιώργος Κέντρος στην αφήγηση, ο Ξενοφών Λατινάκης στο μοντάζ και ο Γιάννης Βοργίας στη μουσική. Η ταινία είναι παραγωγή της COSMOTE, του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.