ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθερμαίνεται το σενάριο επανεκλογής Παυλόπουλου

Ξεκινά η ονοματολογία για την προεδρική εκλογή

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ για την προεδρική εκλογή, καθώς από σήμερα ισχύει το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας και, ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να προχωρήσει στις επιλογές του χωρίς το φάντασμα της διάλυσης της Βουλής.

Εξάλλου, με τον τρόπο που αναθεωρήθηκε το σχετικό άρθρο, η παρούσα πλειοψηφία μπορεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της επιλογής της, χωρίς να έχει την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Πάντως, όταν θα έρθει η ώρα εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι ακόμη νωπή η χθεσινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και όχι έναν Πρόεδρο με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία

Με βάση τον τρόπο που αναθεωρήθηκε το άρθρο για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μέσα από πέντε διαδοχικές ψηφοφορίες (αν απαιτηθούν τόσες) με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτών στην πρώτη και στη δεύτερη, 180 στην τρίτη, 151 στην τέταρτη και στην πέμπτη ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρητικά μπορεί να εκλεγεί και με λιγότερες από 151 ψήφους, αν και ο πρωθυπουργός μόλις χθες επισήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να «σταθεί» πολιτικά αν προβεί σε μια τέτοια επιλογή.

Η διαβεβαίωση

Επί λέξει, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι που πυροδότησε σενάρια για την προεδρική εκλογή, αφού ο πρωθυπουργός επί της ουσίας περιέγραψε έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να συγκεντρώνει θετικές ψήφους και από άλλα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο δύο σενάρια αφήνει ανοιχτά η συγκεκριμένη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: είτε την πρόταση για ένα πρόσωπο που θα στήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να προταθεί μία υποψηφιότητα που θα στήριζε το Κίνημα Αλλαγής.

Σενάριο Παυλόπουλου;

Με βάση τα απλά μαθηματικά της Βουλής, καθίσταται σαφές ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, τότε το μέτωπο συναίνεσης που θα συγκροτηθεί στη Βουλή θα είναι ευρύτατο, αφού ο νυν Πρώτος Πολίτης θα ψηφιστεί με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραλλήλως, όλα δείχνουν ότι όσο έρχεται η ώρα των τελικών αποφάσεων, τόσο ο πρωθυπουργός ξανασκέφτεται σοβαρά να προτείνει την επανεκλογή Παυλόπουλου, για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα ρισκάρει μία κρίση εσωστρέφειας στη ΝΔ, καθώς ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί «σάρκα εκ της σαρκός» της ΝΔ. Δεύτερον, επειδή ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός που εκτελεί κατά τεκμήριο με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του. Και, τρίτον, επειδή με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απεδείκνυε ότι είναι προσηλωμένος στην εξεύρεση συναινέσεων.

Ο παράγοντας «Φώφη»

Ωστόσο, στην εξίσωση υπάρχει άλλο ένα δεδομένο: σε όσες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει με τη Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να συζητήσουν και να διαβουλευθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένει το σενάριο και για έναν Πρόεδρο από την Κεντροαριστερά, που θα συγκέντρωνε τις ψήφους τόσο της ΝΔ, όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: τα σενάρια, η ονοματολογία και τα εσωκομματικά μπρα ντε φερ... μόλις ξεκίνησαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.