ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής κατά την ορκωμοσία του

Αλμπέρτο Φερνάντες: «Η Αργεντινή θέλει να πληρώσει, αλλά δεν έχει τα μέσα να το κάνει»

Η Αργεντινή "έχει τη βούληση να πληρώσει" το εξωτερικό της χρέος αλλά δεν έχει "τα μέσα να το κάνει", προειδοποίησε σήμερα κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναπτύξει μια "εποικοδομητική" σχέση.
Σύμφωνα με τον Φερνάντες, η προηγουμένη κυβέρνηση του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι "άφησε τη χώρα σε κατάσταση εικονικής χρεοκοπίας" με ένα συνολικό δημόσιο χρέος 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το 100% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ χορήγησε το 2018 δάνειο για τρία έτη ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος αποφάσισε να αρνηθεί την τελευταία δόση αυτού του δανείου, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% φέτος.

Ο νέος πρόεδρος, ένας κεντροαριστερός περονιστής, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι δείκτες της αργεντίνικης οικονομίας είναι στο κόκκινο. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ, η χρονιά αναμένεται να τελειώσει με πληθωρισμό γύρω στο 55%, ποσοστό φτώχειας γύρω στο 40%, ανεργία στο 10,4% και μια υποτίμηση του νομίσματος κατά σχεδόν 40%.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Μάκρι κατάφερε το δημόσιο έλλειμμα από 5% να περάσει στο 0,5% του ΑΕΠ και σχεδόν να διπλασιάσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, που σήμερα είναι 43,8 δισεκ. δολάρια, έναντι 25,5 δισεκ. μόλις ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.