ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την «ντρίμπλα» Γεννηματά με τους τρεις «πρώην»

Αναζωπυρώνεται η «προεδρολογία»

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές πλησιάζουν και, φέτος ο Άγιος Βασίλης δε θα φέρει παιχνίδια στο πολιτικό σκηνικό, αλλά... Πρόεδρο Δημοκρατίας. Παρότι, λοιπόν, η σχετική συζήτηση έχει φύγει από την κορυφή της επικαιρότητας, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις κατά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

Η «προεδρολογία», λοιπόν, αναπυρώθηκε ήδη από την περασμένη Κυριακή, μετά την αποκλειστική δήλωση της Φώφης Γεννηματά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέσω της οποίας η ίδια δηλώνει ότι και οι τρεις διατελέσαντες πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ πληρούν απολύτως τα κριτήρια για να αναλάβουν το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Τι θέλει η Φώφη

Με τον τρόπο αυτό, η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα φώτα της επικαιρότητας -και των σεναρίων- εκ νέου στο ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος από την Κεντροαριστερά, την ώρα που είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέλεγε είτε μη πολιτικό πρόσωπο διακομματικής αποδοχής, είτε θα πρότεινε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ταυτοχρόνως, η Φώφη Γεννηματά, με την πρότασή της, καταφέρνει να ρίξει γέφυρες στην πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, να κρατήσει «ζεστή» τη σχέση της με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και να εξουδετερώσει την σεναριολογία πως θα μπορούσε να δεχθεί η ίδια να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα δύο σενάρια

Με βάση όλα τα παραπάνω, το σενάριο να προέρχεται από την Κεντροαριστερά ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της «προεδρολογίας», μετά τις σχετικές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά. Εξάλλου, μιλώντας στην τελική φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί πως, παρότι πλέον μπορεί με 151 ψήφους -ή και λιγότερες- να εκλέξει ο ίδιος Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν σκοπεύει να μην προτείνει μία προσωπικότητα που θα συγκεντρώνει ευρύτερες συναινέσεις. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ισχύσει ένα από τα εξής δύο σενάρια: είτε να καταλήξει σε κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να υπερψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής –άρα, πρόσωπο από την Κεντροαριστερά- είτε να προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ώστε να πει «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί Πρόεδρο που να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι δε θα ψηφίσει ούτε την επανεκλογή Παυλόπουλου, ούτε κάποιο άλλο «γαλάζιο» στέλεχος. Παραλλήλως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι η μόνη περίπτωση να ψηφίσει θετικά στην προεδρική εκλογή, είναι να προταθεί εκ νέου ο νυν Πρώτος Πολίτης της χώρας, που εξάλλου αποτελεί επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πιθανότητες

Παρότι βαθιά μέσα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε, όπως εικάζουν συνομιλητές του, να προέρχεται από την Κεντροαριστερά -και, συγκεκριμένα, από το «σημιτικό» μπλοκ- ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή τη φάση οι πιθανότητες συνεχίζουν να γέρνουν υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου. Εξάλλου, στην επανεκλογή Παυλόπουλου συντείνουν και οι νέες συνθήκες που επικρατούν στο ρευστό εσωκομματικό σκηνικό στη ΝΔ, καθώς η ανάδυση του προσφυγικού ως μείζονος προβλήματος που ήρθε για να μείνει, καθιστούν απαραίτητη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επαναχάραξη των εσωκομματικών συμμαχιών. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι συμμαχία με τους «καραμανλικούς» δεν νοείται αν δεν προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ καθοριστικό ρόλο στον σχετικό προβληματισμό του πρωθυπουργού παίζει η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ένα τέτοιο σενάριο –κι αυτό παρότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας απογοήτευσε πλήρως την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την απόφασή του να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.