ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα σκαριά συμβούλιο αρχηγών ή κατ’ ιδίαν τετ α τετ με την αντιπολίτευση

Εσωτερικές εξελίξεις μετά το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στην εσωτερική διαχείριση της κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, καθώς εκτός από το βασικό μέτωπο που δεν είναι άλλο από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, τον πρωθυπουργό ήδη απασχολεί και πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι τα «μεγάλα λόγια» της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί από κανέναν, είναι κοινή πεποίθηση στους κόλπους της κυβέρνησης ότι η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι τέτοια, ώστε απαιτείται κοινή στάση από όλο τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Εξάλλου, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν κλιμακώνει συγκυριακά ή τυχαία, αλλά ξεδιπλώνει μία στρατηγική δυναμικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και δημιουργίας ολοένα και περισσότερων τετελεσμένων.

Καθοριστική συνάντηση
Ως εκ τούτου, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να καταλάβει πόσο... μακριά είναι αποφασισμένος να πάει τη βαλίτσα των προκλήσεων ο τούρκος πρόεδρος. Παραλλήλως, από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λονδίνο θα φανεί κατά πόσον θα παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ κατά τη συζήτηση είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διερευνήσει τις προθέσεις του Ερντογάν για τη συνέχεια. Με αυτά τα δεδομένα, η έκβαση της συνάντησης, αλλά και το πόσο αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προκλήσεις θα είναι οι Τούρκοι θα φανεί... αμέσως μετά.

Πολιτικοί χειρισμοί

Άλλωστε, αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας αναλόγως της έκβασης της συνάντησης. Με άλλα λόγια, το κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί στην ενημέρωση των κομμάτων μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή αν θα επιλέξει κι άλλες κινήσεις, θα είναι ενδεικτικό του αν η συνάντηση πήγε καλά ή όχι. Σε απλά ελληνικά, οι κινήσεις του πρωθυπουργού εντός συνόρων θα δείξουν ποια εκτίμηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και, ως εκ τούτου, παραμένει στο τραπέζι κάθε σενάριο που θα βοηθούσε στο να εκπεμφθεί ένα μήνυμα συστράτευσης και σύμπνοιας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Παραλλήλως, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το σενάριο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του Κυριάκού Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προσώρας, βεβαίως, συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδόν απορρίπτουν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για δύο λόγους: πρώτον, διότι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικο τα ντεσιμπέλ της έντασης έχουν ήδη ανέβει και θα ήταν τουλάχιστον καταστροφικό να συγκληθεί μεν το Συμβούλιο των Αρχηγών, αλλά αμέσως μετά η πολιτική συζήτηση να αναλωθεί στην συνήθη αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων. Όμως, πέραν της ανάγκης να δοθεί μήνυμα σύμπνοιας έναντι της Άγκυρας, στο Μαξίμου θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν περιττή δραματοποίηση.
Αυτό, όμως, όπως προαναφέρθηκε, ουδόλως αποκλείει το σενάριο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει, μέσω συνεργατών του, ότι «η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για όποιον θέλει ενημέρωση». Μένει, λοιπόν, να φανεί αν αυτό αφορά μόνο τους «ενδιαφερόμενους» πολιτικούς αρχηγούς ή αν θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωτοβουλία των κινήσεων, καλώντας τους στο γραφείο του προς ενημέρωση και διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.