ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Γκιόκας: «Το ΚΚΕ αντιμετώπισε το θέμα των απόδημων χωρίς τακτικισμούς»

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με καθαρές θέσεις, με μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πρόταση η οποία έχει τύχει πλατιάς αποδοχής, με δεδομένο ότι τα κριτήρια που θέτει ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτά που υπάρχουν στη διεθνή πρακτική, ανταποκρίνονται και στη κοινή λογική ότι αυτός που με την ψήφο του καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις πρέπει να υφίσταται τις όποιες συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

Ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ αντιμετώπισε αυτό το θέμα χωρίς τακτικισμούς και σκοπιμότητες, προτείνοντας μια λύση που από τη μία θα διευκολύνει το απόδημους και από την άλλη θα αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους που δεν έχουν ουσιαστικές δεσμούς με την Ελλάδα και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους».

«Με αφορμή αυτούς που σήμερα βγάζουν κορώνες υπέρ των αποδήμων, θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους που τους έδιωξαν στο εξωτερικό με την πολιτική τους», επισήμανε ο κ. Γκιόκας και συνέχισε λέγοντας ότι «η διευκόλυνση των αποδήμων να ασκούν το δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πλυντήριο ευθυνών για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, και για εκείνες τις κυβερνήσεις που όχι μόνο ευθύνονται για τη μετανάστευση αυτών των ανθρώπων -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα- αλλά ευθύνονται και για μια σειρά προβλήματα που τους απασχολούν».

Ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε πως «υπήρχε ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος γιατί στο ελληνικό δίκαιο κυριαρχεί το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος, για το οποίο κανένα κόμμα πλην ΚΚΕ δεν θέτει θέμα αλλαγής του». Πρόσθεσε πως «οι αρχικές προτάσεις όλων των άλλων κομμάτων στηρίζονταν σε αυτό τον αναχρονισμό».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, ο κ. Γκιόκας εξήγησε πως είχε τρεις άξονες: Την ύπαρξή πραγματικών δεσμών με τη χώρα, την ύπαρξη ενός ανώτατου χρόνου απουσίας ή το αντίστροφο ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στην Ελλάδα και τέλος την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά κέντρα, η οποία εγγυάται την εγκυρότητα της ψήφου, αλλά κυρίως την ουσιαστική πολιτική συμμετοχή.

«Τονίσαμε την ανάγκη τα κριτήρια αυτά θα θωρακιστούν και συνταγματικά. Θεωρούμε ότι αυτό σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Παράλληλα, ζήτησε να διορθωθεί η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία χαρακτηρίζει ερμηνευτική δήλωση την παράγραφο που προστέθηκε στο άρθρο 54 του Συντάγματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι συνταγματική διάταξη. Επίσης, διευκρίνισε πως αυτά τα κριτήρια δεν ήταν εφεύρεση του ΚΚΕ αλλά η διεθνής πρακτική και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητάμε σήμερα, ενσωματώνει βασικά κριτήρια που είχαμε θέσει, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που είχε μπει στη διαβούλευση», σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πρόσθετων βελτιώσεων όπως για παράδειγμα οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νομοσχεδίου να εγκρίνονται από Επιτροπή της Βουλής με πλειοψηφία 2/3.

Για τα περί «εθνικής ομοψυχίας»

Με αφορμή τις αναφορές σε «εθνική ομοψυχία» και «εθνική συναίνεση» που διατυπώνονται από τα άλλα κόμματα με αφορμή την ψήφο των αποδήμων και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Γιάννης Γκιόκας ξεκαθάρισε τη στάση του ΚΚΕ: «Ομοψυχία από εμάς δεν υπάρχει σε μια πολιτική γενικά που φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό. Σε μια πολιτική που διώχνει εργαζόμενους, φοιτητές στο εξωτερικό. Σε μια πολιτική η οποία ακουμπά το συμφέρον του ελληνικού λαού, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, κοκ. Διέξοδος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, και οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού έχουν κάθε συμφέρον να αγωνιστούν σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.