ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΚΟΣΜΟΣ

Τι στοιχεία έχει η Ελλάδα

H Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνία!

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το casus belli το οποίο επικαλείται η Τουρκία. Διπλωματικές πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας.

Η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι κάτι που εξετάζεται, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει κάτι που θα βλάψει τον λιβυκό πληθυσμό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου, αγνοείται από την ελληνική διπλωματία. Παράλληλα, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και τονίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς μετά την κατάθεση της Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού λόγω της ακυρότητάς της, κάτι που θα επαναλάβει ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, σχολιάζουν ιδιαίτερα θετικά την σαφή καταδίκη της Ιταλίας για την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Η Τουρκία είναι παραβάτης εξ επαγγέλματος

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας μετά την σύναψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «παραβάτης εξ επαγγέλματος» και χαρακτηρίζουν λανθασμένη την στρατηγική της Τουρκίας να επιχειρεί μέσω παράνομων ενεργειών να αποκομίσει οφέλη. Υπογραμμίζουν, δε, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, σημειώνοντας, παράλληλα ότι προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών.

Ταυτόχρονα η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Τέλος, διπλωματικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι συνεχίζεται ο διάλογος με την Αίγυπτο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ενώ αναφορικά με την προεργασία που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι νομικές εισηγήσεις προκειμένου να παρθούν οι
τελικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.